‘Maraş için fırsat’

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Danışmanı Sabahattin İsmail, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin Maraş’ın vakıflara devri için uygun ortam yarattığını dile getirdi.

Kuzey Kıbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Danışmanı Sabahattin İsmail, Rumlara yapılan çağrının geri alınmasını ve Maraş’ın vakıflara devredilmesini önerdi. İsmail, ‘Maraş Açılımı’ adı altında yapılan ‘Mallarınızı ve tazminatınızı alın’ çağrısının yanlış olduğunu ifade ederek, ‘1974 harekâtındaki gibi bir fırsatla karşı karşıyayız.’ dedi. Yıllarca Birleşmiş Milletler (BM) tepkisinden çekinilerek Maraş’taki milyarlarca dolarlık varlığın çürütüldüğünü kaydeden İsmail, bölgenin KKTC ekonomisi için değerinin altını çizdi.

İsmail, Türk-Rus dostluğunun BM Güvenlik Konseyi kararlarını Türkiye lehine etkileyebileceğini, Batı’nın da Türkiye’yle gerilimi göze alamayacağını belirterek 5 madde sıraladı.

‘RUSYA VETO EDER’

Sabahattin İsmail, durumu ‘eşsiz olarak niteleyerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin 48 yıldır yanlış yaptığını savundu. İsmail şöyle konuştu:

Rusya, Rum-Yunan ikilisine öfkelidir. İkisi de Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmıştır. Türkiye yaptırımlara katılmadı. Her bakımdan tecrit edilen Rusya, tarihinde hiç olmadığı kadar Türkiye'ye muhtaçtır ve Türkiye'nin uyguladığı tarafsız, dengeli siyasetten memnundur. ABD-İngiltere-Fransa'nın Türkiye aleyhine getireceği bir kınama kararını veto edecektir. Kaldı ki, Türkiye'nin kapısını aşındıran ABD, İngiltere, Fransa ve AB de, Türkiye’ye son derece muhtaçtır. Bu ortamda Maraş yüzünden Türkiye ile kavga edecek halleri yoktur. Yani 1974 Barış Harekâtı günlerinde olduğu gibi, yeni bir adım atılması için eşsiz bir konjonktür doğmuştur. Türkiye bu konjonktürü değerlendirerek KKTC mahkemelerinin geçmişte aldığı 2 tespit kararı uygulanarak KKTC tapusunda Vakıflar İdaresi adına tapu düzeltmesi yapılmalı ve Maraş vakıf mülkleri evkaf adına kaydedilmelidir.”

Sonraki Haber