Marketler enflasyona kolonya tuttu!

Mart ayı enflasyon verilerinde en çok merak edilen kalemler maske, dezenfektan, makarna ve kolonya fiyatları oldu.

TÜİK'in açıkladığı Mart 2020 fiyatı en çok artan ürünler listesinde bu ürünler yer almadı. Oysa bir gün önce İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı İstanbul'da fiyatı en çok artan ürünler listesinde kolonya yüzde 72.4'lük zamla en başta yer aldı. Konuyu TÜİK yetkililerine sorduk. Kurumun ürün fiyatlarını marketlerden topladığını belirttiler ve yeniden kontrol etmelerine rağmen marketlerde fahiş bir fiyat artışının gözlenmediğini bildirdiler.

İTO BAKANLIĞA BAŞVURACAK MI?

Buna göre TÜİK'in fiyat araştırmasına göre kolonyadaki fiyat artışı ülke genelinde yüzde 1.94 düzeyinde kaldı. Yetkililer hammadde fiyatındaki artışın nisan ayında kolonya fiyatlarına yansıyabileceğini bildirdiler. Bununla birlikte İTO'nun baz aldığı ürün satıcılarının kimler olduğu dikkat çekti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün, "Fahiş fiyat uyguladıkları iddiasıyla şu anda yaklaşık 7 bin 400 firma daha inceleme altında, savunmalarını istedik" açıklaması yaptı. İTO'nun fiyat aldığı satıcıları Bakanlığa bildirip, bildirmediği merak konusu.

TÜİK'in ürün sepetinde el dezenfektanı, maske bulunmuyor. Çünkü bu ürünler normal zamanlarda yoğun talebi olan maddeler kapsamında değil. TÜİK sepetindeki diğer sağlık ürünleri martta yüzde 3.79, ilaçlar yüzde 6.85 zamlandı. Makarnadaki fiyat artışı yüzde 1.4'te kaldı.

PAHALILIKTA DÜZELME YOK

Mart ayında enflasyon sepetinde yer alan 418 maddeden, 98 maddenin ortalama fiyatında düşüş olurken, 32 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 288 maddenin ortalama fiyatı ise arttı. Buna göre sepetin yüzde 68'i zamlandı. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, "Hayatımızı idame ettirmeye yetecek 25-26 kalem mal var. O kalemlerdeki fiyat artışları bizleri doğrudan etkiliyor. Fiyatı en çok artan ürünlere baktığımızda da birebir bu mal ve hizmetleri görüyoruz. Buradan hareketle enflasyonist bir baskı görmesem de içinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle hayat pahalılığında gözle görülür bir düzelme beklemiyorum” dedi. Aylık enflasyon yüzde 0.57, yıllık yüzde 11.86 oldu. Aylık bazda en fazla zamlanan iki grup yüzde 2.78 ile sağlık, yüzde 1.95 ile de gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Sonraki Haber