Marketlerde yeni zam dalgası: Etiketler değişmeye başladı

Zincir Marketlerde zam furyası yeniden başladı. Uzun bir süredir marketlerde etiketler değişmiyordu. Ancak 2024 yılının bitimine az bir süre kala marketler harekete geçti. Ayçiçeği ve zeytinyağı, süt ve süt ürünleri gibi temel gıdaların etiketleri değişmeye başladı.

Zincir marketler üst üste etiket değişimi yapması büyük tepkilere yol açmıştı. Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat denetimleri ve sektör bazlı denetimler kapsamında 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kestiğini duyurmuştu. Ticaret Bakanlığı yaptığı sıkı denetimler ve cezalar ile bir süredir etiketlerde değişiklik yapılmıyordu ancak çalışan ve emeklilerin zam dönemine aylar kalması marketleri yeniden harekete geçirdi.

İKİ MARKET ARASINDA ÜRÜNLERDE FİYAT FARKI

Ayçiçeği ve zeytinyağı, peynir, süt ve süt ürünleri, çay ve şeker, tuvalet kâğıdı ve peçeteler, ev temizlik ürünlerinde etiket değişti.

Türkiye Gazetesi Kaan Zenginli'nin haberine göre; Bazı market çalışanları etiketlerin değiştirilmeye başladığını doğruladı. Marketler arasındaki fiyat farklılıkları da artmaya başladı. Aynı bölge, hatta aynı caddedeki iki ayrı markette aynı ürünün fiyatında 51 lira fark olduğu görüldü.

ZAMLARI 'FIRSATÇILIK' DEĞİL DİYE SAVUNDU

"Üretim ve girdi maliyetlerindeki artış, depolama ve enerji giderleri raflara zam olarak yansıyor. Bu çok doğal… Ayrıca lojistik giderleri de önemli bir zam sebebi." diyen bir zincir mağazanın bölge müdürü, zamları şu sözlerle savunmaya devam etti;

"Geçen yıla göre ciddi değişimler yok. Ancak belli gruplarda fiyatlar artıyor. Bunu yalnızca market kârı olarak görmemek gerek. Toptancı ve üreticiden gelen ürünler de zamlanıyor. Bu zamlar fırsatçılık değil, işletmelerin ayakta kalabilmesi için gerekli adımlar. Ayrıca iş yeri kiralarında da yüzde 60’ı geçen zamlar yapıldı. Bunların tamamı gider olarak ürün fiyatlarına yansıyor." dedi.

İŞTE FİYATI ZAMLANAN ÜRÜNLER

Sonraki Haber