‘Marketlere kesilen cezayla çiftçi desteklensin’

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada zincir marketlere kesilen 2 milyar 700 milyon lira cezanın tamamının, çiftçilere gübre ve tohum desteği olarak dağıtılması önerisinde bulundu.

Tarımda yaşan sorunlara işaret eden Gürer, “Tez elden ben, Bakana bir öneride bulunayım: Marketlerde fahiş fiyat için 2 milyar 700 milyon liralık bir ceza kesti; bunu niye kesti? Vatandaşa pahalı ürün satıldı diye kesti. O zaman devlet alıp bu parayı kendi hazinesine koymasın; ne yapsın? Çiftçiye ücretsiz tohum ve gübre parası olarak bunu dağıtsın çünkü vatandaştan geleni çiftçiye verelim, onların ekim yapmasını sağlayalım” diye konuştu.

DESTEĞE 4, GÜBREYE 370 LİRA ZAM

Gürer, çiftçilerin gübre atmadan buğday ektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Önümüzdeki yıl bu nedenle rekolte düşecek, sıkıntılar daha da katlayacak. Bakan Bey diyor ki: ‘Gübrede desteği artırdık.’ Ne kadar artırdın Sayın Bakan? 1 dekara 4 lira artırdın. Peki, 1 dekarda harcanan gübre ne kadar zam gördü? 370 lira zam gördü. E, senin 4 lirayla o çiftçi o gübreyi nasıl alsın? Elektriği artırıyorsunuz, mazotu artırıyorsunuz, tohumu, gübreyi, ilacı artırıyorsunuz, çiftçiye ‘Her yeri ek’ diyorsunuz. Bu anlayışla o çiftçi nasıl ekim yapsın?”

RAKAMSAL VERİLER

Gürer, gübreye son bir yılda gelen yüksek zamlarla ilgili olarak da şu verileri paylaştı:

“Üre gübre 2020 haziranında bin 800 liraydı, bugün 9 bin 100 lira; DAP gübre 2020 haziranında 2 bin 250 liraydı, bugün 8 bin lira; 20 -20 gübre 2020 haziranında bin 680 liraydı, şu anda 5 bin 570 lira; CAN gübre 2020 yılında bin liraydı, bugün 5 bin 860 lira. Bu, girdilerden yalnızca gübre. Ya, sulama suyunu yer altından çıkarıp elektriğe para veren çiftçi ne yapsın?”

ZİNCİR KARTELİ ANAYASAYA AYKIRI

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu tarafından zincir marketlere kesilen 2.7 milyar liralık rekor cezanın fahiş fiyat artışından değil, kartelleşme suçundan verildiğini açıkladı. Birol Küle, AA muhabirine, marketlerin fahiş fiyat sebebiyle haksız olarak cezalandırıldıklarına ilişkin iddialarına da yanıt vererek, zincir marketlere yönelik soruşturma kapsamında elde edilen bulguları sıraladı. Küle, Anayasa'nın "Devlet, para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alır, piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önler" maddesine de dikkat çekti. Öte yandan BloombergHT'te yer alan habere göre, aralarında BİM, A101 gibi indirim marketlerinin de olduğu 5 zincir markete 2.7 milyar lira ceza kesen Rekabet Kurumu, tedarikçinin markete özel marka üretim yapması için o üründe pazar payının yüzde 40'ı aşmaması kuralını yüzde 30'a indirdi.

Sonraki Haber