Marmara Bölgesi’nin en büyüğünde keşfedildi! 2 bin yıllık tarih su yüzeyine çıktı
Marmara Bölgesi’nin en büyük gölünde keşfedilen 2 bin yıllık bazilikanın tamamı su yüzeyine çıktı. İznik Gölü'ndeki bu büyük keşif tarihseverlerin dikkatini çekiyor.
Marmara Bölgesi'nin en büyük gölü olan İznik Gölü'nde, 10 yıl önce 2 metre derinlikte keşfedilen 2 bin yıllık bazilika, kuraklığın etkisiyle tamamen su yüzeyine çıktı. Geçmişte gölün suları altında kalan tarihi yapı, şu anda göl yüzeyinde açık bir şekilde görülüyor. Üzerinde ördeklerin gezindiği bazilika, su seviyesinin düşmesiyle dikkat çekici bir manzara oluşturdu.
2 BİN YILLIK TARİH
Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü’nde 10 yıl önce 2 metre derinlikte keşfedilen 2 bin yıllık bazilika, kuraklıkla birlikte artık tamamen su yüzeyine çıktı. Üzerinde ördeklerin gezdiği bazilika, dron ile havadan görüntülendi.
İznik Gölü’nde yaşanan su çekilmesi nedeniyle, 2014’te keşfedilen batık bazilika kalıntısının artık tamamen görünür hale geldi. Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin 5. büyük doğal gölü olan yaklaşık 300 kilometrekarelik İznik Gölü, mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkileniyor. İki bin yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi için çalışma yürütülen bazilika bölgesinde de etkili oldu. Bazilika gölün yüzeyinde görünür hale gelerek kıyıyla birleşti.
Dron ile görüntülenen bazikila üzerinde ördeklerin gezmesi ise dikkat çekti.