Marmaray'a çok yakın! İşte tarihi Eskihisar Kalesi

Gebze Marmaray durağına çok yakın mesafede bulunan Eskihisar Kalesi'ni biliyor muydunuz? İşte tarihi ile beraber Eskihisar Kalesi ve çevresinde gezilecek sürpriz yerler...

Eskihisar Kalesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan tarihi bir yapıdır. Eskihisar Kalesi eski çağlarda İzmit Körfezi’nin güneyindeki geçişi kontrol altında tutmak ve limanı korumak için Eskihisar Köyünün kuzey doğusunda dik bir tepe üzerine kurulmuştur ve tahminlere göre Eskihisar Kalesi Bizans İmparatorluğu zamanında yapılmıştır.

Eskihisar Kalesi'ni kim yaptı?

Eskihisar Kalesi’nden ilk olarak Georgios Akropolite 1241 yılında söz etmiştir. Palekanon Savaşı nedeniyle de tarihte adı geçmiştir. Latin İmparatorluğu’nun bölgeye hakim olduğu dönemde bu kalenin isminden çoğu kez söz edilmiştir. O zamanlar İznik İmparatoru III.İonidis Kocaeli yarımadasını ve buradaki kaleleri fethetmiştir.

Eskihisar Kalesi ne zaman yapıldı?

Bu olaylara göre, İzmit gezilecek yerler arasındaki Eskihisar Kalesi’nin 1241 yılında var olduğu anlaşılmaktadır. Eskihisar Kalesi ve surları üç aşamalı olarak yapılmıştır. Kalenin iç surları I.Manuel Komnenos (1143-1180) tarafından XII.yüzyılda; kalenin peçe duvarları İznik İmparatoru II.Ducas-Vatatzes (1222-1254) tarafından 1241’de; dış surlar ve güneydoğu köşesindeki burç Paleologoslar döneminde (1261-1453), yaklaşık 1300 yıllarında yapılmıştır.

Eskihisar Kalesi ücretli mi?

Dilediğiniz zaman Kale'yi ziyaret edebilirsiniz. Herhangi bir giriş ücreti yoktur.

İstanbul'a 70 km mesafede olan Eskihisar Kalesi ziyarete açık olmadığı için görülmeye değer bir şey olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat Eskihisar Kalesi, denizin hemen yanına kurulduğu için, deniz tarafındaki yürüyüş yollarında kısa bir yürüyüşe çıkabilir, kaleyi bir de ön tarafından inceleyebilirsiniz.

Eskihisar Kalesi yakınları gidilecek yerler

Darıca Hobbit Köyü

Eskihisar Macera ve Aksiyon Parkı

Eskihisar Köyü Mezarlığı: Osman Hamdi Bey mezarı

Eskihisar Halk Plajı

Eskihisar Korusu

Eskihisar Kalesi nerede?

Kocaeli'de bulunan Eskihisar Kalesi konumu için tıklayınız:

Eskihisar Kalesi

Eskihisar'a gelmişken görmeden gitmeyin:

Sonraki Haber