Marshall Fonu (GMF)’nun kamuoyu araştırması: ABD en büyük tehdit
Alman Marshall Fonu (GMF) ve TOBB işbirliği ile gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye için en büyük tehdit ABD. Araştırmaya katılanlar en olumlu lider olarak Aliyev’i en olumsuz lider olarak ise Biden’ı görüyor.
AB ilişkileri konusunda da araştırmaya katılanların yüzde 67’si AB’nin Türkiye’yi parçalamak istediğini belirtiyor.
Türkiye, Avrupa ve Global Konular Programı kapsamında gerçekleştirilen “Avrupa Birliği ve Türkiye – AB ilişkileri” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan tarafından çevrimiçi basın toplantısında açıklandı. Araştırma, GMF (Marshall Fonu) tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle 2017’den beri yürütülen GMF - TOBB Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında yapıldı. Araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2 bin kişiyle 29 ilde 2021 Mart-Nisan aylarında yapılan yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirildi.
Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı “Türkiye’nin en önemli ortağı kimdir?” sorusuna Azerbaycan, yüzde 19’u Rusya, yüzde 13’ü Almanya yanıtını verdi. “Türkiye’nin milli çıkarları için en büyük tehdit kim?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 60’ı ABD, yüzde 24’ü İsrail, yüzde 19’u ise Rusya dedi. Katılımcıların yüzde 65’i Azerbaycan’ı, yüzde 16’sı Almanya’yı, yüzde 11’i Rusya’yı, yüzde 8’i Çin’i, yüzde 7.8’i ise ABD’yi olumlu ülkeler arasında görüyor.
EN OLUMLU LİDER ALİYEV
En olumlu liderler sıralaması da şöyle: Yüzde 57'le İlham Aliyev, yüzde 30'la Ersin Tatar, yüzde 13'le Angela Merkel, yüzde 9'la Vladimir Putin ve yüzde 5'le Joe Biden.
“Uluslararası meselelerde, Türkiye’nin hangi ülke veya ülkeler grubu ile en yakın işbirliği içinde olması gerektiği” sorusuna katılımcıların yüzde 37’si AB ülkeleri, yüzde 14.7’si Rusya, yüzde 9.1’i ABD, yüzde 6,5’i Çin yanıtını verirken, yüzde 15.9’u ise yalnız hareket edilmesi gerektiğini söylüyor.
Uluslararası kurumlara güven konusunda da NATO yüzde 32’de kaldı. AİHM’e yüzde 49, Adalet Divanı’na yüzde 43, AB’ye yüzde 40, İslam İşbirliği Teşkilatı’na yüzde 38, AGİT’e yüzde 36, BM’ye yüzde 35, NATO’ya yüzde 32 güven var.
'AB TERÖRE DESTEK VERİYOR'
Türkiye’nin AB ile ilişkileri hakkında da katılımcıların yüzde 70’i Avrupa’nın PKK’ya yardım ettiğini, yüzde 67’si AB’nin Türkiye’yi parçalamak istediğini, yüzde 59’u ise reformların kapitülasyonlardan farksız olduğunu belirtiyor.
“Avrupa Birliği ve Türkiye – AB ilişkileri” araştırmasına katılanların yüzde 8.4’ü AB ülkelerinin Türkiye’yi gerçekten üye olarak görmek istediğini belirtirken, yüzde 29.2’si hepsinin değilse de çoğunluğunun istediğini, yüzde 57,82’i ise istemediklerini ifade ediyor.
“Dünyadaki sorunların çözümünde hangi ülke veya ülkeler grubunun söz sahibi olması insanlığın çoğunluğu için daha iyi sonuçlara yol açar?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 35,8’i AB ülkeleri yanıtını veriyor. Katılımcıların yüzde 12,9’u dünyadaki sorunların çözümünde ABD’nin söz sahibi olmasının daha iyi sonuçlar yaratacağını düşünürken, yüzde 10,5’i Rusya ve yüzde 8,2’si ise Çin’in bu rolü oynayabileceğini düşünüyor.