Masaya garson, pompacı, berber, kasap oturacak

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, asgari ücret pazarlığına 4 sendikasız, asgari ücretli işçiyle katılacaklarını söyledi. Atalay, Türkiye gündemindeki yargı krizi, taşerona kadro, esnek çalışma gibi gündemleri de değerlendirdi

Asgari ücret maratonu aralıkta başlayacak

TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da “Sosyal diyalog bizim en önemli iletişim aracımız. Katkı getireceğine inanıyorum.” dedi.

2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacak. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten 5'er olmak üzere 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirleyecek. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

4 ASGARİ ÜCRETLİ MASADA

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, bu sene geçen yıllardan farklı olarak farklı mesleklerden asgari ücretli 4 işçinin yer alacağını bildirdi. Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada “TÜRK-İŞ yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden 4 işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek. Önceki yıllarda 1 işçi komisyonda yer alıyordu, bu yıl ilk kez 4 işçi pazarlık masasında olacak." dedi. IŞIKHAN: BAKALIM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, TBMM’de asgari ücret masasına 4 asgari ücretli işçinin oturacak olmasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine “Aralık ayının ilk haftası inşallah işçi işveren temsilcileri davet edeceğiz. Komisyon çalışmalarını o şekilde başlatmış olacağız. Süreç bir ilerlesin, bakalım.” dedi.

Işıkhan, “Zamanı bir gelsin tabiki her tarafı dinleyeceğiz. Sosyal diyalog bizim en önemli iletişim aracımız. Katkı getireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

AYM’YE SOMA FACİASI ÇIKIŞI

Öte yandan Atalay, önceki gün konuştuğu televizyon kanalına gündemi değerlendirdi. Atalay, yüksek yargıda yaşanan yetki krizine ilişkin değerlendirmesinde 5 ay sonra 10’uncu yıldönümü olan Soma faciasında hayatını kaybeden 301 işçi ile ilgili bireysel başvuruyu hatırlattı. Yargının sorun üretmeyip sorun çözen bir organ olduğunu vurgulayan Atalay, “301 kardeşimiz yanarak can verdi. Dava şu anda Anayasa Mahkemesi’nde. Bir kez daha sesleniyorum, dosyayı iyi inceleyin adil olun. Anayasa Mahkemesi’nin varsa bir eksiklik, hata düzeltmesi gerekiyor. Kim sorumluysa bedelini ödesin. Bir an evvel bunlarla ilgili kararını versin.” dedi.

‘ESNEK ÇALIŞMA BİZE UYGUN DEĞİL’

Atalay, Orta Vadeli Program’da esnek çalışmayla ilgili düzenlemenin hatırlatılması üzerine, “Esnek çalışmanın faydalı bir iş olduğunu düşünmüyorum, burada iş var 3 saat başka yerde 5 saat çalış. Bu sürdürülebilir değil, bizim ülke şartlarına da uygun değil” diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİLERE VERİLEN SÖZLERİ HATIRLATTI

Ergün Atalay, beş yıl önce 780 bin taşeron işçi kadroya geçirilirken kapsam dışında bırakılan KİT’lerdeki işçi sayısının 40 bin olduğunu, şimdi ise bu sayının 90 bine çıktığını söyledi ve ekledi: “Taşeron sorununun bir an evvel halledilmesini bekliyoruz. Çünkü verilmiş bir söz var. Sözün ötesinde bir haksızlık var. Aynı yerde asfalt döküyorsun, aynı yerde kar temizlemede çalışıyorsun iki aracın birindeki taşeron işçisi, diğerinde devletin işçisi . Bir yerde yemek var diğerinde yok, birinde ikramiye var diğerinde yok. Burada çalışma barışı huzuru olmaz. İşverenin maliyeti ne ise bize versinler altına imza atalım. Bunlar devletin işçisi olsunlar. Taşeron lafını ülke gündeminden çıkartalım.”

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Sonraki Haber