Mavişehir neden sular altında?

İzmir’e bir damla yağmur düştüğünde herkes Mavişehir’i düşünür. Senelerdir her yağmur yağdığında Karşıyaka’nın Mavişehir Mahallesi sular altında kalır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB)’nin yaptığı çalışmalarla Mavişehir artık kurtuldu diyorlardı. Ancak öyle olmadı. Kasım ayında İzmir’de yaşanan deniz taşması olaylarından Mavişehir de nasibini aldı.

‘EVLER DAHA YÜKSEK YAPILMALIYDI’

Onca çalışmaya rağmen Mavişehir’i neden su basıyor? Sorusuna yanıt arayan Aydınlık, soluğu mahalle muhtarı Gürol Küçükgörür’ün yanında aldı. Küçükgörür, Mavişehir oturuma açıldığından beri yani 1995 yılından bu yana burada yaşıyor. Küçükgörür, iklim krizi ve iklim değişikliği Mavişehir’in en büyük düşmanı olduğunu söyledi ve ekledi:

“Buradaki özellikle villaların olduğu bölgeler deniz seviyesinin altında kaldı. Geçmiş yıllarda buraların inşaatları yapılırken su taşkınlarına karşı evlerin daha yüksek yapılması gerekiyordu. Fakat sebebini bilmediğimiz bir şekilde buralar deniz seviyesinin altında tutulacak şekilde inşa edilmiş. İklim krizi de hesap edilememiş. Şu anda biliyorsunuz deniz seviyesinin yükselmesi durumu var.”

ÇÖZÜMLER İŞE YARAMAMIŞ

Küçükgörür, yağmur suyunun ayrıştırıldığı mazgalların yok denecek kadar az olduğunu söyleyerek İzBB’nin 2 sene önce yaptığı çalışmadan da şöyle bahsetti:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi, aşağı yukarı 2 senedir yeni bir sistem geliştirerek sahil şeridinde deniz taşkınlarının önlemek için birtakım çalışmalar yaptı. Belirli yerlerde dehlizler açılarak denizden gelecek suyun tekrar denize boşaltılması için çalışmalar yapıldı. Bir de bildiğim kadarıyla yağmur sularıyla normal kanalizasyon sularının ayrıştırıldığı mazgallar maalesef yok. Aslında çok az sayıda var. Denize bağlantılı mazgallar var. Genelde deniz taşması bu mazgallardan gelen sularla oluşuyor. Bunların tekrar denize boşaltılması için de sahile büyük bir motor konuldu onun vasıtasıyla denize atılıyor. Ama denizden gelen su çok fazla. Örnek veriyorum denizden 5 kova su geliyor biz 1 kova suyu denize atmakla çözmeye çalışıyoruz.”

‘BÖYLE DEVAM EDERSE İZMİR TEHDİT ALTINDA’

“Önemli olan deniz yüksekliğinin hesap edilebilmesi. Dünya genelindeki iklim değişikliği devam edecek olursa ileride sadece Mavişehir değil. Bütün İzmir; Karşıyaka Alsancak her taraf tehdit altında olacak.”

Sonraki Haber