‘Maymun çiçeği’ Avrupa ve Amerika’yı korkuttu

Yakın temas yoluyla da yayılan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) çoğunlukla batı ve orta Afrika'da görülürken şimdi Avrupa ve Amerika’da da tespit edildi. İlk olarak İngiltere’de ardından Portekiz ve İspanya’da vaka haberleri geldi.

Ateş semptomlarının yanı sıra belirgin bir inişli çıkışlı döküntüye neden olan virüs İspanya’da 23, Portekiz’de 20, İngiltere’de 9 kişide tespit edildiği belirtildi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), yeni vakaların virüsünün endemik olduğu bir ülkeyle herhangi bir seyahat bağlantısı olmadığını, bu nedenle bireylerin bulaşma yoluyla enfekte olmasının mümkün olduğunu bildirdi.

Çoğunlukla kemirgenler ve vahşi hayvanlardan geçen, temasla insandan insana da bulaşan virüsün kısa sürede bu kadar hızlı yayılması endişe yarattı. Monkeypox, daha az ciddi hastalıklara neden olmasına rağmen, çiçek hastalığı ailesinde olduğu için virologları alarma geçirdi.

Monkeypox genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Şiddetli vakalar çocuklar arasında daha sık görülürken, ölüm oranı genel popülasyonda %0 ile %11 arasında değişmektedir ve küçük çocuklar arasında daha yüksektir.

Henüz maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış, güvenli bir tedavi yoktur. Ancak maymun çiçeği salgınını kontrol altında tutmak amacıyla çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve İntravenöz immünglobulin (VIG) kullanılabilir.

Sonraki Haber