Sağlık Bakanı açıkladı: Maymun Çiçeği, Kovid-19 gibi mi?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Habertürk TV'de katıldığı programda, Maymun Çiçeği salgınının 20 yıldır Kongo'da olduğunu, yeni bir hastalık olmadığını söyledi. Peki Maymun Çiçeği nasıl bulaşır? Maymun Çiçeği Türkiye'de var mı?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Habertürk TV'de Mehmet Akif Ersoy'un sunduğu programa katıldı. Bakan Memişoğlu, 'Maymun Çiçeği' hastalığına dair merak edilen soruları yanıtladı.

Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili "Başımız belada mı? Bize gelecek mi?" sorularına yanıt veren Bakan Memişoğlu, "Bu virüs Kovid gibi bir virüs değil, onu bilmelerini istiyorum. Daha agresif seyredeceğini bilim insanları düşünmüyorlar. Bu hastalık 20 yıldır zaten o bölgede, Kongo'da olan bir hastalık esasında. Yeni çıkan bir hastalık değil." ifadelerini kullandı.

'BİLİM KURULU OLUŞTURULDU'

Maymun Çiçeği hastalığının dünyada artmasının ardından ülkemizde bilim kurulu oluşturulduğunu vurgulayan Bakan, hastalığın ülkemize gelmesi durumunda neler yapılacağını planladıklarını ve hazırlıkları tamamladıklarını vurguladı.

Maymun Çiçeği hastalığının aşısının olduğunu ve %85-90 koruduğunu söyleyen Memişoğlu, 'Son versiyonla ilgili net bir bilgi şu anda kimsede yok.' dedi.

Memişoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar da şu şekilde:

"Özellikle son 2022 Temmuz'unda orada, Kongo'da bu bölgesel olan bir yerde bu hastalık yaygın hale geliyor. Özellikle uzun süreli temasla bulaşan, uzun süre yan yana kalmakla veya cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık türü. Ve temasla bulaşıyor. Kovid gibi bir nefes alınımı yoluyla bulaşmıyor. Ve temasla bulaştığı için de yaygınlığı lokalize kalıyor genelde.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE VAR MI?

"Bilim insanlarıyla oturup konuştuğumuzda Türkiye'de 2024'te bu görülmedi. Yani bunu hem bizim bilim insanları hem altyapımızda şu ana kadar herhangi bir ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı.

"Özellikle söylemek istiyorum çünkü bazen insanlar bazı inanmak istedikleri şeyleri duyurmaya çalışıyorlar ama yok yani bizde şu ana kadar yok inşallah da olmasın."

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BULAŞICI MI?

"Şu anda nefesle bulaşmadığını biliyoruz. O yüzden önce ateş ve baş ağrısıyla başlıyor bilindiği kadarıyla. Sonra bu cilt ve görünür bulgular ortaya çıkıyor. Tabii ateş ve baş ağrısı dediğinizde esasen birçok hastalık da olabilir. Ama şunu bilinsin yani biz Afrika'dan hikayesi olan işte bu tür vakaları takip etmeye çalışıyoruz. Bir salgın hastalık endişeniz yok. Yani şu an için alarm durum yok. Milletimiz rahat etsin. Biz bununla ilgili gerçekten biz alarmdayız.

Sonraki Haber