MEB yönetici atama takvimini yayınladı: Okullarda değişim başladı

Binlerce okul müdürü ve müdür yardımcısı, bulunduğu yerden başka okullara atanacak. Bakan Tekin’in sekiz yıllık görev süresi sınırlamasına sadık kalması, eğitimciler arasında memnuniyet yarattı.

Okullarda tatil hazırlığı sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ‘2023 Yönetici Görevlendirme Takvimi’ni yayınladı. MEB’e bağlı ilk, ortaokul ve liselerde, başta müdür ve müdür yardımcıları olmak üzere binlerce idareci öğretmenin, bulunduğu okuldan başka okullara atanması süreci başladı. Uygulamayla yeni idarecilerin ilk ataması da yapılacak.

‘MEB’e Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği’ne göre bulunduğu okulda sekiz yılı dolan yöneticilere (okul müdürleri, müdür baş yardımcıları, müdür yardımcıları) yer değiştirme kuralı uygulanıyor.  Böylece, MEB, okul idarecilerinin görev sürelerinin uzatılması amacıyla yönetmeliği değiştirerek, sekiz yıllık süreyi 12 yıla çıkarması yönündeki talebi, kabul etmemiş oldu. Kararı memnuniyetle karşılayan eğitimciler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu kararla iyi bir başlangıç yaptığını ifade ediyorlar. Aydınlık, 7 Haziran günkü ‘Bakan Tekin’e Yol Haritası’ başlıklı manşet haberinde konuyu gündeme getirmiş, eğitimciler sekiz yıllık süreyi, okul idaresinde liyakatin gereği olarak savunmuşlardı.

2015 ATAMALARI

2015 yılında, okul idarecilerinin neredeyse yüzde 80’i görevlerinden alınmış, yeni atamalar için ‘mülakat komisyonları’ kurulmuş, buralarda yapılan sözlü sınavlarda 70 puanı geçenler okul idarelerine atanmıştı. O yıl atananlar, bu yıl sekiz yıllık süreyi doldurdular. Okullardaki yer değiştirme, o nedenle bu yıl kapsamlı olacak.

Eski Bakan Ziya Selçuk döneminde 2018 yılında, yeni atamalar için ÖSYM tarafından yazılı sınav uygulaması başlatıldı. Ancak sözlü sınav (mülakat) uygulaması devam ettirildi. Herhangi bir kayıt alınmayan, itiraz şansının olmadığı sözlü sınavla atamanın, tamamen kaldırılması talep ediliyor.

1 AĞUSTOS’TA SÜREÇ BAŞLIYOR

Müdür, müdür baş yardımcılığı ve yardımcılığı boş bulunan kurumlar 1 Ağustos’ta ilan edilecek. 3 Ağustos’ta sözlü sınav komisyonları kurulacak. ÖSYM’nin 21 Mayıs’ta yaptığı Eğitim Kurumları Yönetici Sınavında (EKYS) 60 puan ve üzerinde puan alanlar, sözlü sınav için 4-8 Ağustos’ta başvuru yapacak.

İl Değerlendirme Komisyonları, 9-14 Ağustos günleri arasında, ilk defa görev alacakların durumlarını değerlendirecek. Değerlendirme sonuçlarına 21 Ağustos’a kadar itiraz edilebilecek. İhtiyaç olarak saptanan kadronun üç katı aday belirlenecek ve 4-8 Eylül günlerinde sözlü sınav yapılacak. Nihai değerlendirme, yazılı sınav sonucunun yüzde 50'si, EK1 Formu çerçevesinde öğretmenin meslek uygulamalarından aldığı puanın yüzde 30’u ve sözlü sınavda alınan puanın yüzde 20’si toplanarak, alınan puana göre yapılacak.Puanların ve boş kontenjanların ilan edilmesinin ardından 29 Eylül-3 Ekim günleri arasında tercihler alınacak, atamalar 10 Ekim’de yapılacak.

Sonraki Haber