Meclis kürsüsünden Perinçek’i hedef aldı

İyi Parti İstanbul Milletvekili Abdul Ahat Andican, CIA’nın Uygur yalanlarını TBMM kürsüsünden gündeme getirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun tekliflerinin görüşmelerine devam ediliyor. Görüşmelerde İyi Parti adına konuşan İstanbul Milletvekili Abdul Ahat Andican CIA’nın Uygur yalanlarını Meclis kürsüsünden tekrarladı.

Hükümetin 2017’de Çin hükümetiyle suçluların iadesi anlaşması imzaladığını belirten Andican, “Yüce Meclisimizin komisyonlarında bugün görüşülüyor. Biliyorum, bu anlaşma gündeme geldiğinde hükümet yetkilileri ‘Efendim, biz kesinlikle, suçlu olduğuna ikna olmadığımız şahısları iade etmeyeceğiz’ diyecekler, bundan hiç kuşkum yok, bu şekilde anlaşmayı savunacaklar. İmzalanan anlaşma metnindeki adi suçlar dışında, 2 ülke arasında ‘suç’ ve ‘suçlu’ tanımında hukuki bir ortak zemin görünmüyor. Anlaşmayı inceleyin. Sonuç: İade etmek zorunda kalacağınız soydaş ve dindaşlarımızı uluslararası anlaşmalara sığınarak, anlatmak zorunda kalacaksınız” dedi.

Andican daha sonra şunları söyledi:

“Türkiye’ye sığınan Uygurlar ve diaspora dernekleri süre giden Çin zulmünü kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar. Doğu Türkistan meselesini ABD destekliyor diye Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü bir emperyalist propagandası olduğu şeklinde bir iddiayı gündeme getiren ve ne yazık ki başını Cumhur İttifakı’nın fahri ortağı Doğu Perinçek’in çektiği bir başka kesim var. Bu çevreler Doğu Türkistan’daki bu kampların eğitim kampları olduğu şeklindeki Çin iddiasını seslendirmeye devam ediyorlar. Buna karşı çıkması gereken sözde yerli ve millî çevreler de buna sessiz kalıyorlar.”

Doğu Türkistan İslami Partisi'nin terör listesinde olduğunu belirten Andican bu kararın Çin’in isteği ile alındığını ifade etti. Andican, Çin’in bu terör organizasyonun bir şemsiye organizasyon olduğunu ve onun altında başka organizasyonlar olduğunu vurguladığını da kaydederek, “Çin, diğer organizasyonların da terörist kabul edilmesini dünya gündemine getirdi. Çin’in bu talebi Türkiye’de de var olan 3 tane Doğu Türkistan diaspora derneğinin ve vakfını da kapsıyordu, bütün dünyadaki diaspora derneklerini kapsıyordu” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber