Meclis yaşlıların sorunlarını araştıracak

TBMM Genel Kurulunda, yaşlıların, hayatın çeşitli alanlarında yaşadıkları ve yaşamaları muhtemelen sorunlar ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması kabul edildi.

Birleştirilerek görüşülen önergelerin üzerinde İyi Parti Grubu adına söz alan Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Türkiye'de yaşlıların en büyük sorununun gelir yetersizliği olduğunu söyledi.

NÜFUSUMUZ YAŞLANIYOR

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan da Dünya Sağlık Örgütüne göre 65 yaş üstü vatandaşların "yaşlı" olarak nitelendirildiğini söyledi. Bu tanıma göre Türkiye nüfusunun ciddi bir şekilde yaşlanma eğiliminde olduğunu görmek gerektiğini dile getiren Aycan, şunları ifade etti: "2021 sonu itibarıyla Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus, tüm nüfusun 9,7'sini oluşturmaktadır ve Türkiye ciddi bir şekilde yaşlanan bir toplum haline gelmektedir. Bizden daha yaşlı toplumlar da var. Yaşlı nüfus tüm dünyada artmaktadır. Bu yaşlanmayla birlikte Türkiye'deki demografik yapı da değişmektedir. 65 yaş üstü nüfusumuzun yüzde 60'ını kadınlar, yüzde 40'ını erkekler oluşturmaktadır. Türkiye de doğumların azalmasıyla birlikte ciddi bir şekilde nüfusta yaşlanma da ortaya çıkmaktadır.

‘ÖNCELİK MADDİ DESTEK OLMALI’

Doğum oranlarındaki azalmaya dikkat çeken Aycan, “Doğumların azalması toplumun yaş yapısını da etkilemiştir. O zaman bunu kabul edip buna hazırlıklı olmak lazım” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de “Öncelikle yapmamız gereken, temel geçim güvencesi olarak insanca yaşayacakları maddi desteği vermek olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

TEK BAŞINA YAŞIYORLAR

Ak Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, 65 yaş üstü yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın tek başına yaşadığını belirtti. Ak Parti Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu da şunları kaydetti: "Yaşlılarımızın aileleri, yakınlarıyla birlikte bulundukları çevrede aktif ve sağlıklı yaşlanma çerçevesinde yaşlanma süreçlerini geçirmelerini önceliyoruz. Bu konuda politikalar uyguluyoruz."

Sonraki Haber