Meclis’te TUSAŞ saldırısının ‘araştırılması’ tartışması

CHP'nin TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı araştırılsın önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla neden reddedildi? Konuyla ilgili olarak anayasanın 9. ve 138. maddeleri ne diyor?

PKK’nın TUSAŞ saldırısına yönelik Meclis birlik oldu kınama tezkeresi yayımlandı. Ancak tartışmalar bitmedi. CHP’nin saldırının araştırılması önerisine Cumhur İttifakı milletvekilleri “yargıya intikal eden olay” diyerek “hayır” dedi. Sosyal medyada herkes nasıl biliyorsa öyle konuştu! Muhalefetin, iktidarın “yargı” gerekçesini çürütmesi için bir üst başlık ile öneri vermesi gerekiyor. İktidar da zaten isterse bir üst başlıkla daha önce olduğu gibi araştırma önerisini hayata geçirebiliyor.

ARAŞTIRMA ÖNERİSİ REDDEDİLDİ

CHP, terör örgütü PKK’nın TUSAŞ’a yönelik saldırısının tüm yönleriyle araştırılması için Meclis Genel Kuruluna grup önerisi verdi. İstanbul Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın tarafından verilen Meclis araştırması önergesi perşembe günü diğer önergelerin önüne alınarak görüşüldü. Önerinin gerekçesini CHP grubu adına Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver açıkladı. Ünver, “TUSAŞ’ın Kahramankazan’daki yerleşkesine yönelik terör saldırısının tüm yönleriyle araştırılması, güvenlik ve istihbarat zafiyetlerinin belirlenmesi, varsa sorumluların tespit edilmesi, TUSAŞ gibi kritik kuruluşların korunmasına yönelik alınacak önlemlerin değerlendirilmesi amacıyla Meclis araştırması açılması gerekliliğini grubumuz adına yüce Meclisimizin takdirine sunuyorum.” dedi. Ardından yapılan oylamada öneri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

BAŞDANIŞMANDAN TEPKİ

Haberin kamuoyunda duyulmasının ardından tartışmalar da beraberinde geldi. Sosyal medyada tepki çeken karara ilişkin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral açıklama yaptı. Saral, şunları kaydetti:

“Bir algı ve manipülasyon örneği olarak ‘reddedildi’ kavramını tutturmuş gidiyorlar! Yargıya intikal eden konularda ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulması Türkiye Cumhuriyeti Anayasamızın 9. ve 138. Maddelerine aykırıdır. Algı ve dezenformasyon medyasının yanı sıra muhalif cenahın, sırf etkileşim kasarak halkı galeyana getirmek için kullandığı bu dili kınıyorum.”

İLGİLİ MADDEDE NE YAZIYOR

Anayasanın 138. maddesinde “Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” ifadeleri yer alıyor.

YARGIYA İNTİKAL EDEN KONU

AK Parti, kuvvetler ayrılığı gereği yargıya intikal eden konularda yasamanın çalışma yapamayacağı gerekçesini dile getiriyor. Ancak son olarak “yeni doğan çetesi”ne ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu… Yeni doğan çetesi öncesinde de bazı olaylara ilişkin komisyonlar kuruldu. Tüm kurulan araştırma komisyonunda ortak nokta bir üst başlık oluşturulması. Örneğin “yeni doğan çetesi”ne ilişkin kurulan komisyon sadece bahsedilen olayı kapsamıyor. Komisyon kararında "Bazı Özel Sağlık Kuruluşlarında Yaşanan Bebek Ölümlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılması, Özel Sağlık Kuruluşlarının Yenidoğan, Çocuk Engelli Ve Yaşlılara İlgili Bakım Servislerindeki Uygulamalarının ve Mevzuatın İncelenerek Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Bir Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına Dair Karar." ifadeleri yer alıyor.

BİLMİYORLAR MI?

Muhalefet, iktidarın “yargıya intikal etmiş konu” diyerek araştırmaya “hayır” diyeceğini biliyor, sadece olaylara yönelik önerge vermeye devam ediyor. İktidar da muhalefetin araştırma önergesi vereceğini biliyor. Bazı olayların ardından muhalefetin önergesi üzerine iktidar milletvekillerinin imzasıyla önerge veriliyor. Bazen de ortak önerge oluşturuluyor…

KARAR ALINAMIYOR

Peki Meclis araştırmasının açılmasının anlamı ne? TBMM İç Tüzüğüne göre meclis araştırması, konuyla ilgili genel hükümlere göre seçilecek bir özel komisyonun araştırma yapması anlamına geliyor. Üye sayısı ve çalışma süresine yine Genel Kurul karar veriyor. Araştırmasını üç ayda bitirmesi beklenen komisyon araştırmalar sonucunda bir rapor hazırlıyor. Bu rapor Genel Kurulda görüşülüyor. Bir karar alınamıyor ancak tavsiyeler gündeme getiriliyor.

ORTAK KINAMA TEZKERESİ

Öte yandan TUSAŞ saldırısının ardından Meclis’teki siyasi partiler birlik oldu. TUSAŞ'taki saldırıyı gerçekleştiren kadın teröristin bağlı olduğu parti HDP’nin yeni yüzü DEM Parti hariç tüm siyasi partiler ortak bir tezkere kabul etti. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresiyle TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısı kınandı.

GERÇEK İÇİN DEĞİL ETKİLEŞİM İÇİN

Konu sosyal medyada gündem oldu. Oyuncu Şahan Gökbakar; “TUSAŞ'a terör saldırısının araştırılma önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi" diye yazdı. Gökbakar’ın paylaşımını “gazeteci” Hacı Yakışıklı alıntılayarak, şöyle yazdı: “Gökbakar, ‘TUSAŞ'a terör saldırısının araştırılma önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi’ yalanını yaymış! Bilakis, araştırma komisyonu kuruldu! Herhalde Şahan, kaçak evinin falan öcünü aldığını düşünüyordur. Ak Parti ve MHP mi dedi sana git de kaçak ev al diye?”

NOT: Yakışıklı’nın bahsettiği gibi bir komisyon kurulmadı.

Sonraki Haber