MEDYANIN HALLERİ... İktidar medyası ikiye bölündü

MEDYANIN HALLERİ... İktidar medyası ikiye bölündü

İKTİDAR MEDYASI İKİYE BÖLÜNDÜ

ÖCALAN’I KURTARMA PLANI TIKIR TIKIR İŞLİYOR

SAYGI ÖZTÜRK – SÖZCÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, şaşırtmaya devam ediyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bölücü terör örgütünün başı Abdullah Öcalan’ın, cezaevinde 25 yılını doldurmasından sonra şartı tahliyesi gündeme gelecek. Öcalan hakkında MHP Genel Başkanı’nın görüşleri bilinir. Bırakın cezaevinde tutulmasını, idam edilmesi için seçim meydanlarında ip attığı hatırlanır. Bahçeli’deki bu değişim partililerini de, gazetecileri de şaşırtıyor.

1999 tarihinden bu yana İmralı Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurusu üzerine, onu cezaevinden kurtaracak bir karar almıştı.

AİHM kararına göre, cezanın infazı sürecinde belirli koşulların varlığı ve oluşması durumunda, ‘şartlı tahliye’nin mümkün olup olmadığı yönünden bu cezanın gözden geçirilebilmesi gerekiyor.

‘Gözden geçirme’ süresi, ilgili ülkenin takdirinde olmak üzere, bir yasa çıkartılarak, bu yasadaki sürenin dolması durumunda, öngörülen koşullar oluşmuş ise AİHM kararına göre şartlı tahliye gerekiyor.

Türkiye’de böyle bir yasa henüz çıkarılmadığı için hiç bir biçimde şartlı tahliye olanağı sağlanamıyor. Anılan ceza bu haliyle, mevcut infaz koşullarıyla ‘Aşağılayıcı ve insanlık dışı’ bulunuyor bu nedenle sözleşme ihlal edilmiş sayılıyor.

Yani AHİM kararında ‘Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına şartlı tahliye olanağı sağlayan bir yasa çıkar, infaz sırasında öngöreceği süreyi dolduran ve koşulları sağlayanlara şartlı tahliye olanağı sağla’ deniliyor.

İşte tam o günlerdeyiz. MHP Genel Başkanı bu noktaya geldiyse, Öcalan’ın tahliyesi daha kolay olacak. Ama şunu unutmayalım: Suriye’de ABD’nin kurdurduğu YPG’nin mevcudiyeti dururken, PKK’nın silah bırakması aldatmacadan başka bir şey değildir. Asıl sorun, Suriye’de kurulma aşamasına gelen Kürt Devletidir. Öcalan’ın, YPG üzerinde bir etkisi olmayacaktır.

---

ABD’NİN GELECEK YILLAR ENDİŞESİ: BRICS

HANDE FIRAT – HÜRRİYET

Bir süre önce Putin’in Ankara’ya olası bir ziyaretinden bahsediliyordu. Ancak bu ziyaret olmadı. Şimdi iki lider Kazan’da görüşecek. Ortadoğu’daki gelişmelerden Ukrayna Savaşı’na, iki ülke arasındaki ticari konulardan S-400’e ilişkin ABD’den yapılan açıklamalara, Suriye meselesine kadar birçok konu iki liderin gündeminde olacak.

ESAD İLE GÖRÜŞME VAR MI?

İstihbarat başkan yardımcıları düzeyinde dörtlü görüşme yapıldı, yani Türkiye, Rusya, İran, Suriye masaya oturdu. Ancak bu görüşmeden bir sonraki aşamaya geçecek bir karar çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumlu mesajlarına kararlı bir yanıt gelmedi. Kısa vadede hem Rus kaynaklar hem de Türk kaynaklar bu görüşmenin gündemde olmadığına dikkati çekiyor.

Dörtlü masanın yabancı kaynakları, Türkiye’nin masaya demokratik seçimler ve yeni anayasa talebini getirmesinin Esad tarafından şimdilik endişeyle karşılandığını belirtiyor. Nedeni ise Esad’ın mültecilere yani özellikle kendine muhalif mültecilere sınırlarını açması durumunda seçimlerde kendi aleyhine sonuç çıkma ihtimali...

Hatta muhalefetin bir parti kurarak karşısına çıkma ihtimali. Sonuç olarak Türkiye, iki ülke ilişkileri için haklı güvenlik endişelerini de paylaşarak görüşme isteğini birçok kez dile getirdi. Esad’ın kararında Rusya’nın büyük etkisi olacağını biliyoruz. Bu nedenle Erdoğan- Putin görüşmesinin en kritik başlıklarından biri olacak.

Sonraki Haber