Meğer Tokatlılar böyle yapıyormuş! Yumuşacık kalem gibi yaprak sarması tarifi
Tokatlılar yaprak sarmasını böyle yapıyor! "Kalem gibi yaprak sarması nasıl yapılır?" sorusunun yanıtını araştırıyorsanız bu haberimiz sizin için. Hem yumuşacık olan hem de servis tabağına dizdiğinizde kalem gibi duran o yaprak sarması işte böyle yapılıyor:
Servis tabağında adeta kalem gibi duran ama aynı zamanda yumuşacık olan bir yaprak sarması tarifi ile karşınızdayız. Her ne kadar biraz zahmetli bir yemek olsa da Tokatlıların bu özel tarifi ile yaptığınız yaprak sarması, kaybettiğiniz her dakikanın hakkını fazlasıyla verecek. İşte, anne eli değmiş gibi hissettiren o muazzam yaprak sarması tarifi:
Kalem Gibi Yaprak Sarması İçin Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük soğan, yemeklik doğranmış
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- Yarım çay bardağı sıcak su
- Yarım demet taze nane veya maydanoz, ince doğranmış
- Yarım demet taze dereotu, ince doğranmış
- Tuz ve karabiber
- Taze asma yaprağı (tercihen taze veya taze dondurulmuş)
- Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
KALEM GİBİ YAPRAK SARMASI NASIL YAPILIR?
1) Pirinci yıkayıp süzün. Büyük bir kaseye alın.
2) Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
3) Kavrulmuş soğanı pirince ekleyin. Domates salçası, nar ekşisi, sıcak su ve baharatları da ekleyip karıştırın.
4) İnce doğranmış nane veya maydanoz ile dereotunu pirince ekleyin. Karışımı iyice harmanlayın.
5) Taze asma yapraklarını kaynar suda 1-2 dakika haşlayın. Ardından soğuk suda bekletin ve süzün.
6) Her bir yaprağın sap kısmını kesin ve iç harçtan bir yemek kaşığı kadar koyup sıkıca sarın.
7) Tencerenin tabanına sarmaları sıkıca yerleştirin. Aralarına tereyağını paylaştırın.
8) Üzerine limon suyunu gezdirin. Üzerini örtecek kadar su ekleyin.
9) Orta ateşte kaynamaya bırakın, ardından altını kısın. Sarmalar suyunu çekip pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
10) Pişen yaprak sarmasını ocaktan alın. Üzerine temiz bir bez veya kağıt havlu örtüp dinlendirin.
Not: Pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz. İç harcı isteğe göre zeytin, kuş üzümü veya cevizle zenginleştirebilirsiniz.
Bu eşsiz tarifle, geleneksel lezzetleri sofranıza taşıyacak ve sevdiklerinizi kendinizi bir mutfak ustası gibi hissettireceksiniz. Afiyet olsun!