Meğerse 4 bin yıldır gizli kalmış! Bakın yerin altından ne çıktı

Bir öğle yemeği sonrası arkeologlar, kazıya devam ettiği sırada 4 bin yıldır gizli kalmış sırrı çözdü. Bu keşif bilim insanlarını şaşırttı. Bakın yerin altından ne çıktı...

Meğerse 4 bin yıldır gizli kalmış! Bakın yerin altından ne çıktı

Çin'de görev yapan arkeologlar tarafından, bir öğle sonrası yapılan kazı çalışmaları neticesinde yapılan bu keşif gündem oldu. Meğerse 4 bin yıldır gizli kalmış da kimsenin haberi yokmuş. yerin altından çıkan şey herkesi şaşırttı. Sit alanında gizli duruyormuş. Tam olarak 17 hektarlık bir alanı kaplıyordu ve ortasında bir avlu bulunuyordu. Xinhua haber kaynağına göre işte merak edilen ayrıntılar...

MEĞERSE 4 BİN YILDIR GİZLİ KALMIŞ

Arkeologlar, Orta Çin'de bulunan Henan Eyaleti içerisinde, Xinmi'deki önemli arkeolojik sit alanında yapıyı ortaya çıkardı. Xinmi'deki antik kalede çevrelenmiş kentin, efsanelerde adı geçen erken Çin hanedanı olan Xia hanedanlığı döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Bu da yaklaşık olarak İsa'dan önce 2 bin 70 yıl öncesine tekabül ediyor.

Araştırmacılar birkaç sene önce Zhenshui Nehri'nin doğu kıyısında antik kentin kalıntılarını buldular. Bu yaklaşık 17 hektarlık dikdörtgen bir alanı kaplıyor.

İyi korunmuş yerleşim Longshan kültürüyle ilişkili olan bu eski uygarlık bir zamanlar modern Henan eyaletinin ve Çin'in diğer komşu bölgelerinin kapladığı bölgede yaşıyordu.


Arkeologlar antik kent içerisinde bir saray kompleksi olduğuna inandıkları şeyin kalıntılarını keşfettiler. Kalıntılar, sıkıştırılmış toprak inşaat teknikleri kullanılarak inşa edilmiş bir temel yapısından oluşmuş. Bu eski yöntem toprak, tebeşir veya kireç gibi sıkıştırılmış hammaddelerin kullanılmasını içeriyor.

Kalıntılar yaklaşık 200 fit uzunluğunda ve 100 fit genişliğinde olup 19 bin metrekareden fazla bir alanı kaplıyor.


Bilim insanları, antik kentteki kompleksin bir zamanlar neye benzediğine ışık tutan bir dizi eşit dağılmış delik ortaya çıkardılar.

Kazı ekibinin başkanı Li Bo, Xinhua üzerinden şu sözleri söyledi söyledi:

"Deliklerden, temelin güneyde ve kuzeyde teraslı, doğuda ve batıda revaklı ve ortasında avlu bulunan bir ev kompleksine ait olduğunu düşünüyoruz."

Yapılan araştırmalara göre elde edilen bulgular, tarihi Xia hanedanlığındaki saray binalarının kökeni ve gelişimine yeni bir ışık tutacak gibi görünüyor.

Sonraki Haber