Meğerse sırrı dibindeymiş. Kavunun en tatlısı böyle oluyor… Seçerken dikkat edin!

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kavunu seçmenin püf noktası meğer buymuş.

Türkiye’de yazın en çok tüketilen meyvelerin başında kavun gelir. Kavun öyle bir meyvedir ki reçeli yapılır, dondurması yapılır, şekeri yapılır. Fakat en çok da buzdolabında biraz bekletildikten sonra dişe vurmayacak soğuk kıvamında servis edilir.

Dilim dilim doğranan kavun afiyetle mideye indirilir.

Ama kavun konusunda çok önemli bir detay var ki o da güzel olgunlaşmış olanı seçmek.

KAVUNUN DİBİNE BAKIN!

Kavun seçerken en çok dikkat edilmesi gereken nokta kabuktur. lezzet.com.tr’de yer alan kavun seçmenin püf noktası tekniğine göre sert kabuklu kavunlar serttir ve olgunlaşmıştır. Kabuğu yumuşak olan kavunlar ise daha tatlıdır.

Boyutuna göre ağır olan kavun tatlıdır. Eğer orta boylardaki bir kavun diğerlerine göre ağırsa bu tatlı olduğuna işarettir.

Kavunda can alıcı nokta ise dibidir. Eğer bir kavunun dibi yumuşaksa bu tam anlamıyla olgunlaştığı anlamına gelir ve içi tatlıdır. Dibi yumuşak olan kavunu gönül rahatlığıyla alabilirsini.

  • Eğer çizgili kavun alacaksanız, üzerindeki çizgiler size kavun hakkında bir bilgi verecektir. Bu yöntem genellikle Kırkağaç kavununda uygulanır. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse bu kavunun lezzetli olduğunu gösterir.
  • Bu yöntem karpuzda işe yaramasa da, kavunun en belirleyici unsurlarından biridir. Kavun alacağınız zaman dibini mutlaka koklayın. Eğer hoş bir kokusu varsa, bu kavunun tatlı olduğunu gösterir.
  • Karpuz seçerken sapının kuruluğu belirleyici bir unsurdur. Kavun alırken ise sapını çekmenizi öneriyoruz. Eğer sapını çektiğinizde kolaylıkla kopuyorsa, bu kavunun olgunlaşmış olduğunu gösterir.

TÜRKİYE’DE KAVUN NEREDE YETİŞİR?

Türkiye'de kavun üretimi özellikle Mersin, Adana, Antalya, Aydın, Muğla, İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş gibi bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu bölgelerdeki iklim koşulları ve toprak yapısı kavun yetiştiriciliği için uygundur.

Kaynak: lezzet.com.tr

Görsel kaynak: freepik.com

Derleme: aydinlik.com.tr

Sonraki Haber