Yargıtay seçimlerinde yine sonuç çıkmadı! Seçimler yarına kaldı...
Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması nedeniyle seçime giden Yargıtay’da 13 turdur başkan belirlenemiyor. En az 175 oy alması gereken adaylar 13 turda bu sayıya ulaşamadı. Yeni başkanın belirlenememe sebebi olarak milliyetçi ve muhafazakar kökenli üyelerin anlaşamadığı ileri sürülüyor
Yargıtay'da 6 gündür devam eden başkanlık seçiminden bugün de sonuç çıkmadı. Hiçbir adayın 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle seçimlere yarın devam edilecek. Milliyetçi ve muhafazakar kökenli üyelerin anlaşamaması nedeniyle seçimlerin bu noktaya geldiği iddia edildi.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın başkanlıktaki 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart Pazartesi günü başlayan başkanlık seçiminde 6. gün yapılan oylamada da sonuç çıkmadı. 12. tur oylamada başkanlık için görev süresi dolan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk yarıştı. Yapılan oylamada Şentürk 108, Kerkez 105, Akarca da 98 oy aldı. Oy veren 326 üyeden 3'ü boş oy kullanırken 12 üyenin oyu geçersiz sayıldı. 13. tur oylamada da Şentürk 113, Kerkez 104, Akarca ise 103 oy aldı. 332 üyenin oy kullandığı bu turda 12 oy geçersiz sayıldı. Hiçbir aday 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamadığı için seçimlere bugün devam edilecek. Yarın yapılacak seçimlerde iki tur oylama gerçekleştirilecek.
HANGİ ÜYE KİMİ DESTEKLİYOR?
Yüksek yargı kulislerinde, seçimlerin tıkanmasına ilişkin çeşitli iddialar konuşulmaya devam ediliyor. Son olarak milliyetçi ve muhafazakar kökenli üyelerin anlaşamaması nedeniyle başkanlık seçiminin tıkandığı iddia edildi. Milliyetçi kökenli üyelerin Muhsin Şentürk'ü, muhafazakar kökenli üyelerin de Mehmet Akarca'yı desteklediği iddia ediliyor. 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez'in ise daha ılımlı bir profil izlediği için Yargıtay'daki her görüşten üyenin oyunu alabilecek nitelikte olduğu belirtiliyor. FETÖ yargılamaları gibi önemli dosyalara bakan 3. Ceza Dairesinin başkanı Muhsin Şentürk'ün ise milliyetçi kökenli üyelerin desteği sonucu Yargıtay Başkanlığını istediği ifade ediliyor.
SALT ÇOĞUNLUK KURALI
2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nda seçimlere ilişkin şu hükümler yer alıyor:
"Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri ile daire başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçer. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılırlar. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanır. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması şarttır. Birinci Başkan, birinci başkanvekili veya daire başkanı seçilmek isteyenler seçim gününden önce yazı ile Birinci Başkanlığa başvurabilecekleri gibi, ilk seçim gününde oylama başlamadan önce sözlü olarak da adaylıklarını koyabilirler. Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam ederler."