Mehmet Durakoğlu: Hukuksuz mücadele edemeyiz

Mehmet Durakoğlu, yerel mahkemelerin Anayasa Mahkemesi kararına aykırı kararlar vermesinin FETÖ davalarına olumsuz yönde etki edeceğini söyledi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Mehmet Altan hakkında verdiği hak ihlaline ilişkin kararın gerekçesini açıklamasının ardından, Altan’ın avukatı tarafından yapılan tahliye talebi İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir kez daha oy çokluğuyla reddedimişti. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi’nin yargılamanın yapıldığı mahkemenin yerine geçerek delil değerlendirmesi ve yerindelik incelemesi yapmasının bireysel başvuru incelemesinin kapsamı içerisinde olmadığı belirtilmişti. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, yasal olarak ilk derece mahkemelerin AYM’nin kararına uymama seçeneğinin olmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

AYM KARARI KESİNDİR

“Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin ve bağlayıcı olduğu hem anayasada hem de anayasa mahkemelerinin kuruluşunda açık açık yazıyor. Yerel mahkeme, kararı doğru bulmasa dahi AYM’nin kararına uymak zorundadır. AYM kararıyla ilgili her şeyi söyleyebilirsiniz, eleştirebilirsiniz. Mesela Mehmet Altan’la ilgili benim de çekincelerim olabilir, fakat bu karar başka bir şeydir. Geldiğimiz noktada AYM kararlarının kesin ve bağlayıcı olması nedeniyle hiçbir biçimde ilk derece mahkemesinin bu karara uymaması gibi bir şey olmaz. Önemli olan Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruyla ihlali tespit etmesidir, bu karara uymamak ihlalin devam ettirilmesidir. Yarın aynı kararı AİHM verirse ne yapacaksınız? Devlet olarak yükümlülüğü olan noktaya gelmişsiniz. Bu karar Türkiye’de hukuk devletinin son noktası gibi değerlendirilebilir.”

“Hukuku yok saydığınız zaman FETÖ’yle mücadele zedelenir” diyen Durakoğlu, şöyle devam etti: “Mehmet Altan ve Şahin Alpay FETÖ’cü olarak nitelendiriliyor, ‘FETÖ’cüler çıkıyor’ denmesin diye bu kararın verildiğini düşünüyorum. Can Dündar’ı serbest bıraktık, kaçtı. Bunlar da kaçar düşüncesi tutarsızdır. Tedbir, yurtdışına çıkış, kelepçe, emniyette düzenli imza gibi yasaklar verirsin, önlemini alırsın.”

AİHM’DE FETÖ SERBEST KALIR’

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Merkez Hukuk Bürosu Başkanı Nusret Senem de konuyla ilgili şu tespitlerde bulundu: “Anayasa’nın 153. Maddesi var uymuyorum diye bir şey yok. AYM kararı kesindir. Yasama, yürütme, yargı olmak üzere herkes AYM kararına uymak zorundadır. ‘Hak ihlali kararına uymuyorum’ demek, etkili bir kanun yolu olmadığını ve AİHM e başvuru yolunu açar. AİHM’in benzer kararları var, orada da FETÖ lehine karar çıkar.”

Sonraki Haber