Kurtuluş Savaşı’ndan kesitleri sembolize etti
Lozan’ın 101. Yıl dönümü sebebiyle cam ve metal malzeme kullanarak Kurtuluş Savaşı’ndan kesitleri figür haline getiren Mehmet Koç, Lozan’ın Türk milleti açısından önemini heykelle anlatmaya çalıştığını belirtti
Barış Antlaşmasının 101. yıl dönümü nedeniyle Edirne Osman İnci Sanat Müzesi’nde “Onlar Olmasaydı Lozan Olmazdı” adlı sergi açıldı. Cam Sanayicisi Mehmet Koç’un cam ve metal materyalleri kullanarak hazırladığı 8 adet eserin yer aldığı sergi 24 Ağustos’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
Açılışta eserleri hazırlayan Mehmet Koç ve sergiye ev sahipliği yapan Prof. Dr. Osman İnci ile Edirne Belediye Başkanı Av.Filiz Gencan Lozan Barış Antlaşması üzerine konuşma yaptı.
‘LOZAN BİZE YAPABİLİYORUZ FİKRİNİ AŞILADI’
Atatürk’ün Lozan’la ilgili sözlerini hatırlatan Mehmet Koç, Lozan’ın Türkiye’nin tam bağımsızlığının tescili olduğunu vurguladı;
“6 ayda yapılması gereken işleri 2 ayda yaptım. Normal zamanında yetişmesi gerekiyordu. İki kişinin konuşmasını aktaracağım sizlere. Atatürk diyor ki; bu antlaşma, Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eder bir vesikadır. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zaferdir.
Lozan’da Lord Curzon İsmet İnönü’ye şunları söyler: Memnun ayrılmıyoruz. Hiçbir dediğimizi yaptıramadık. Harap bir memleket alıyorsunuz. Ama burayı imar etmek için ya bana yanındaki ABD delegesini göstererek ya da ona geleceksiniz, para isteyeceksiniz, diz çökeceksiniz. 100 yıl önce, gönül isterdi ki 100 yıl sonra sayın Maliye Bakanımız keşke İngiltere’ye gitmeseydi. Lord Curzon’un sözlerini gerçek hale getirmeseydi. Lozan bize zafer verdi. Çanakkale’de kendimize gelmiştik ama Kurtuluş Savaşımızın ardından Lozan, bize, ‘yapabiliyoruz’ fikrini aşıladı.”
KURTULUŞ SAVAŞI’NDAN KESİTLERİ FİGÜRLEŞTİRDİ
Serginin açılışında Tiyatro Sanatçısı Cihangir Köse’nin Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” şiirlerinden bazı bölümleri seslendirdiği video gösterimi yapıldı.
Mehmet Koç’un sergisinde Kurtuluş Savaşı’nın belirli kesitleri bir tür hikâye anlatıcılığı biçiminde, cam ve metal malzemeden oluşturulan figürlerle sembolize edildi. Anadolu’daki çoban ateşlerinden, Samsun’a giden Bandırma vapuruna, Fransız işgaline karşı koyan Antep halkından, ressam Avni’nin resmettiği ve Nazım Hikmet’in “Avni’nin Atları” adıyla şiir yazdığı Kuvayi Milliye atlılarına kadar pek çok figür yer aldı. Türk milletinin tam bağımsızlığı kazanıp, nasıl dünyaya kabul ettirdiğini anlatmaya çalışan Koç, Tam Bağımsızlık fikrini sanatla aktarmayı hedefledi.