Mehmet Perinçek RT Almanca'ya konuştu: Astana modeli Akdeniz'e taşınabilir

Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Russia Today’in (RT) Almanca servisine ABD’nin Suriye’den çekilme kararı, PKK/YPG terörü ve Türk-Rus ilişkilerine dair gelişmeleri değerlendirdi.

Dr. Mehmet Perinçek, Türkiye, Rusya ve İran işbirliğinde hayata geçirilen Astana sürecinin bölgedeki diğer sorunların çözümü için de model teşkil edeceğini işaret ederek, 'Bu model, Karadeniz, Kafkasya, Ege-Akdeniz’deki sorunların çözümünde de uygulanabilir' ifadelerini kullandı.

Perinçek'in Russia Today Almanca yayınına verdiği röportajın tam metni:

'TEK KUTUPLU DÜNYANIN SONUNA GELİNDİ'

RT: Trump, ABD’nin Suriye’den birliklerini çekeceğini açıkladı. Sizce bu adım ciddi mi?

Mehmet Perinçek: Çok ciddi. Ancak bu Amerika için bir tercih değil, bir zorunluluk. Çünkü ABD, 1991 yılında birinci Irak saldırısıyla başlattığı savaşı kaybetti. Artık küreselleşme ve tek kutuplu dünyanın sonuna gelindi. ABD’nin geri çekilme kararı, yeni bir dünyanın kurulduğunun en önemli işareti. Çünkü bu karar, sadece bölgesel çapta etkileri olacak bir karar değil. Tüm dünyada sonuçları olacak. Kısaca ifade etmek gerekirse Atlantik çağı bitti, Avrasya çağına girdik. Bu süreç, Avrupa açısından da olumludur. ABD’nin pervasız saldırganlığı, Avrupa’nın da başına bela olmuştur. ABD’nin kendi sözde müttefiki Almanya ve Fransa’ya karşı da saygısı kalmamıştır.

'TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN ABD'NİN PLANLARINI BOZDU'

Size göre ABD’nin geri çekilme ve YPG’yi yüz üstü bırakmasının jeopolitik sebepleri nedir?

Burada belirleyici iki faktör var. Tabii ki en önemlisi Suriye ve Esad’ın direnmesi. İkincisi ise Türkiye, Rusya ve İran’ın bir araya gelmesi. Bu ülkelerin gerici ve bölücü teröre karşı güçlerini birleştirmesi ABD’nin planlarını yerle bir etti. Çünkü IŞİD terörü de bölücü terör de ABD kaynaklı. ABD, IŞİD’i ileri sürdü, sonra ona karşı savaşıyor bahanesiyle silahlı Kürt gruplarını meşrulaştırmak ve onlara sözde bir devlet kurdurmak istedi.

'TERÖRİSTLERİN ABD'YE YALVARMASI UTANÇ VERİCİ'

Peki ABD neden Kürt devleti kurmak istesin?

Gayet basit, Washington böylece Türkiye ve İran’ın, ayrıca Irak ve Suriye’nin bölgesel güçlerini bölüp zayıflatabilir. ABD, referandumda geçen yıl Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin bağımsızlığı konusunda başarısız oldu. Ancak Washington Kürt gruplarını kışkırtmaya devam etti. Şimdi ise onları ortada bırakıyor. Emperyalistlerin tipik “kullan ve at” politikası.
Şimdi de PYD/PKK gibi terör örgütleri ABD’ye gitmemesi için yalvarıyor. İçine düştükleri durum gerçekten utanç verici.

'ABD İÇ SİYASETİNDE ÇATIŞMA SERTLEŞİRSE...'

Trump, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı daha netken, Pentagon geri çekilme konusunda daha temkinli. Neden?

ABD içinde çok ciddi bir savaş olduğu açık. Özellikle Trump’ın seçilmesinden sonra bu çatışma daha da belirginleşti. Trump, seçimlerden önce “dünyayı değil, kendi içimizi düzenleyelim; kaynaklarımızı dışarıya değil, içimizi düzeltmeye seferber edelim” diyordu.
Trump, seçildi ama tam anlamıyla iktidar olamamıştı. Belki de şimdi ilk defa söylediğini yapabilecek. Ancak ABD içinde çatışma sertleşir ve bu, tarafların birbirlerine karşı farklı araçlar kullanmasına yol açabilir.

TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ İLERİ BOYUTLARA TAŞINACAK

Suriye'den çekilmesiyle birlikte ABD, Patriot sistemlerini Ankara'ya satmak istiyor. Türkiye ile Rusya arasındaki gelişmekte olan ittifakı kırmak hala mümkün mü?

Atlantik kampından kopmak ve Avrasya’ya yaklaşmak Türkiye için bir zorunluluktu. Kendine yönelik Batı’dan gelen tehdidi dengelemek, toprak bütünlüğünü korumak ve ekonomisini sağlamlaştırmak için.
ABD, Suriye’den çekiliyor diye bütün planlarından vazgeçmiş değil. Türkiye’yle ABD arasındaki anlaşmazlık stratejik. ABD, geri çekilirken dahi provokasyonlardan vazgeçmez. Batı’nın en büyük korkusu, Türk-Rus yakınlaşması. Bu iki ülke yan yana geldiği zaman, emperyalist kuvvetlerin bölgedeki planlarının başarı şansı kalmıyor.
Ama artık Türk-Rus ilişkilerini de bozmak neredeyse imkânsız gibi. İki ülke birbirine muhtaç ve en önemlisi çok ciddi bir başarı elde etmişler Suriye’de. Göreceksiniz artık Türk-Rus ilişkileri çok daha ileri boyutlara taşınacak. Patriot sisteminin burada hiçbir önemi yok. Önemli olan temelde jeopolitik işbirliği.

'ANKARA İLE ŞAM'IN İLİŞKİYE GEÇMESİ ŞART'

ABD'li analistler, Türkiye ve Rusya’nın ABD’nin Suriye’den çekilmesinden en karlı çıkanlar olduğunu iddia ediyorlar. Her iki ülke de bundan nasıl faydalanabilir?

En önemlisi ABD tehdidini bertaraf ettiler. Bundan daha büyük bir fayda olamaz. Rusya, ABD saldırganlığını Ortadoğu’da durdurmuş oldu. Türkiye, Suriye’deki ABD’nin enstrümanı YPG ve SDF’yi durdurdu. terör koridorunu kesti ve şimdi bölücü terör örgütlerini tamamen etkisiz hale getirmek için büyük bir fırsat elde etti. Fakat bu sürecin çok daha iyi yönetilmesi ve ABD tarafından olası provokasyonların önlenmesi için Ankara’nın Şam’la ilişkiye geçmesi şart. O zaman bu başarı, çok daha katlanarak büyür.

'ABD'NİN YENİLMEZ OLMADIĞI ANLAŞILDI'

Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD'nin geri çekilmesini olumlu buldu ve Astana'daki barış görüşmelerine bağladı. Bu gelişmenin barış süreci için ne gibi sonuçları olabilir?

Suriye ve Ortadoğu’daki sorunun kendisi ABD’dir. ABD yoksa, sorun da yoktur. Dolayısıyla Amerikan Ordusunun bölgeden çıkması, sorunu neredeyse yüzde 90 çözmektedir.
Geriye kalanı, bölge ülkeleri işbirliği halinde adil bir şekilde çözer.
Diğer taraftan Astana süreci, bölgedeki diğer sorunlar açısından da örnek olmuştur. Bu model, Karadeniz, Kafkasya, Ege-Akdeniz’deki sorunların çözümünde de uygulanabilir. Ve en önemlisi ABD’nin yenilmez olmadığı anlaşıldı.

Sonraki Haber