Mehmet Şimşek geri mi dönüyor? Erdoğan açıkladı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki dönem ekonomi politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Mehmet Şimşek kardeşimizin koordinasyonunda bir ekip, bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor." dedi. Peki geçmişte neler yaşanmıştı? Neden görev verilmedi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba akşamı katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Ekonomi politikalarını güçlendirmek için ciddi hazırlıklar yaptıklarını belirten Erdoğan, "Uzun yıllar ekonomi yönetimimizde yer alan Mehmet Şimşek kardeşimizin koordinasyonunda bir ekip, bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor" dedi.
MEHMET ŞİMŞEK'E DAHA ÖNCE NEDEN GÖREV VERİLMEDİ?
Mehmet Şimşek 2007 yılından sonra AK Parti hükümetlerinde ekonominin başında görev yapmıştı. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinin ardından kurulan 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı oldu. 1 Mayıs 2009 tarihine kadar bu görevi yürüten Şimşek, bu tarihte ilan edilen kabine değişikliği ile Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 01 Kasım 2015 Genel Seçimlerinin ardından ise Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. 2018 yılında yapılan seçimlerde milletvekili adayı olarak gösterilmedi. Kurulan yeni hükümette ise görev verilmedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2018 tarihinde partisinin Pendik 6. Olağan İlçe Kongresi öncesi partililere hitaben yaptığı konuşmada ekonomik gidişatta ilişkin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i sert ifadelerle hedef almıştı. İsim vermeden Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i eleştiren Erdoğan, “Partide kendi ayağımıza kurşun sıkanlar var. AK Parti’ye zarar verebilecek tek şey dava şuurunu kaybetmiş kendi içimizdeki arkadaşlarımızdır” demişti. Erdoğan özetle şunları söyledi:
“... Birileri çıkıp garip garip konuşuyor, ‘Ekonomi şöyle, dikkatli olmak lazım’ falan... Tabii dikkatli olacaksın. Ama kendi ayağına da kurşun sıkamazsın. Enflasyonun anası da babası da faizdir. Bunu bilmeyenler bilsin. Bunun aksini yapmaya kalkanlar da kusura bakmasın karşılarında beni bulur. Ekonomide her kötülüğün anası faizdir. Bunun da lobisi finans kuruluşlarıdır. Açık söylüyorum, devletin bankaları da bunun içindedir. Bunu er geç çözeceğiz.”
Bu sözlerin ardından Şimşek’in istifasını başbakana ilettiği yönündeki iddialar basına yansımıştı. Başbakan Binali Yıldırım’ın Şimşek’in istifasını durdurduğu ve konuyu cumhurbaşkanına da ilettiği de gelen haberler arasındaydı.
24 Haziran’da milletvekili listesine alınmayan Şimşek’e yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı sisteminde de herhangi bir görev verilmedi.
Şimşek o dönem sosyal medya hesabından şu mesajı paylaşmıştı:
Kişiler geçici, aslolan aziz milletimize hizmettir. 11 yıldır büyük bir onur ve gururla sürdürdüğüm bakanlık görevim sona erdi. Bana, ülkeme hizmet etme ve babamın vasiyetini yerine getirme fırsatı verdiği için Sayın Cumhurbaşkanımız @RT_Erdogan’a şükranlarımı arz ederim. Siyasette özellikle ilk göz ağrım #Gaziantep ve baba ocağım #Batman’daki bütün hemşerilerime ve aziz milletimize destekleri için teşekkür ederim. Bu vesileyle yeni kabinemizi tebrik eder, bayrağı devralan arkadaşlarıma başarılar dilerim. Yeni dönem ülkemize hayırlı olsun.Siyasette özellikle ilk göz ağrım #Gaziantep ve baba ocağım #Batman’daki bütün hemşerilerime ve aziz milletimize destekleri için teşekkür ederim. Bu vesileyle yeni kabinemizi tebrik eder, bayrağı devralan arkadaşlarıma başarılar dilerim. Yeni dönem ülkemize hayırlı olsun.
ULUSLARASI FİNANS KURULUŞLARININ GÖZDESİ
Şimşek, 1993 yılında mecburi hizmet için geldiği Türkiye’de verilen görevde çalışırken Hürriyet gazetesi’ndeki iş ilanlarına bakarken Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin ekonomist aradığına ilişkin ilanı görünce açılan sınava girerek işe alınmıştır. ABD’nin büyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine birtakım analizler yapılan bir bölümde ‘’Kıdemli ekonomist’’ sıfatıyla 4 yıl çalışmıştır. Burada 4 yakın süren dönemin ardından 1997 yılında ABD’de oturma izni almıştır ve New York’ a taşınmıştır. UBS Bank’ın Hisse Senedi Analiz Birimi’nde işe başladı ancak kısa bir süre sonra 1998’in başında İstanbul’a dönmüştür ve burada Deutsche - Bender Menkul Değerler’inde çalışmaya başlamıştır ve yaklaşık 2 yıl kadar bu işte kalmıştır. İki ayrı yabancı yatırım ve danışmanlık şirketlerinden - Merril Lynch ve CSFB- teklif almıştır. Merril Lynch’i tercih ederek Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi sorumluluğunu üslenmiştir ve bu ülkelerin makro analizlerini yapan birimde çalışmaya başlamıştır. Çok geçmeden 2005 yılı sonunda Merril Lynch Gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirilmiştir. Merkez Bankası Başkanlığı’na aday gösterilmiştir fakat ataması Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmamıştır.
Emerging Markets dergisi tarafından 2013 yılında “Yükselen Avrupa’da Yılın Maliye Bakanı” seçildi. Aynı yıl Foreign Policy dergisi tarafından da dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterildi. Şimşek, kariyeri boyunca uluslararası finans kuruluşlarının her zaman gözdesi oldu. “Uluslararası finans kuruluşları kontenjanından” bakan olduğu iddiaları hep konuşuldu.