Görüşme sonrası vurgulanmayanlar: Üretim, planlama ve sıcak para sorunu
Bakan Şimşek ve CHP’li Karatepe’nin görüşmesi 4 saatten uzun sürdü. Karatepe görüşmenin ardından ‘acı reçetede değişim çıkmadı.’ dedi. Vatan Partili Topkurulu ise neoliberalizmin iki kolunun görüştüğünü ve sıcak para ile dışarıya kaynak transferinin, üretimin ve planlamanın vurgulanmadığını belirtti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe’yi makamında ağırladı. Karatepe, dört saatten uzun süren görüşmenin ardından, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Önerilerini dört ana başlıkta sunduklarını aktaran Karatepe, görüşmede ekonomi politikalarında uygulanan acı reçeteye ilişkin değişim çıkmadığını belirtti. Karatepe; asgari ücret ve emekli aylıklarına zam, tarımsal desteklerin artırılması, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki yüksek faiz oranı ve vergi paketi hakkındaki görüşlerini ilettiklerini açıkladı.
NEOLİBERALİZMİN İKİ AYAĞI
Görüşmeyi değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi Siyasetlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hakan Topkurulu ise CHP tarafından yoksulluğu ortadan kaldıracak bir sistem değişikliği önerisinin yapılamadığını vurguladı. Topkurulu, şöyle devam etti:
“Sayın Karatepe tam bir sosyal demokrat ekonomistten beklendiği gibi açıklamalar yaptı. Yoksulluğu tamamen ortadan kaldırma yönünde hiçbir adım atmadı. Başka bir programları olsa tedbir olarak bunları düşünmezlerdi. Neoliberalizmin iki tane ayağı vardır.
“Neoliberalizmin iki tane ayağı vardır. Biri ana akım dedikleri Mehmet Şimşeklerin uyguladıkları temel politikalardır. Bir de zaman zaman çok aşırıya kaçıldığında bir takım düzeltmeler, halkta biriken tepkiyi önlemek ve halkın gazını almak için uygulanan politikalar vardır. Bunlar da sosyal demokratların uyguladığı politikalardır.
“Yalçın Karatepe sürekli ‘Zenginden alıp fakire vermek, vergileri düşürmek, asgari ücreti artırmak, emeklilere daha fazla pay vermek.’ ifadelerini kullandı. Bu ifadeler, neoliberal politikaların temelden eleştirilmesi değil. Neoliberal politikaların, daha ılımlı, daha sürdürülebilir hale getirilmesine ilişkin söylemler.
SICAK PARA GÜNDEMDE YOK
“Sayın Karatepe, Türkiye'ye yetmiş milyar dolar sıcak para girmesiyle ilgili tek kelime etti mi? Bu sıcak para, Türkiye'den çok ciddi bir şekilde dışarıya kaynak transferi yapacak. Hadi, New York ve Londra bankerlerine yönelik ifade kullanmasın. Ama bir cümle sıcak parayla ilgili ifade kullandı mı? Bu sıcak paranın Türkiye'de yaptığı operasyonların vergilendirilmesiyle ilgili bir cümle söyledi mi? Hayır. Ne hisse senedi kazançlarının vergilendirilmesinden ne de hazine bonosu, devlet tahvili gelirlerinin vergilendirilmesinden bahsetti.”
“Vatandaşın kullandığı kredili mevduat hesapların hem faizi yüksekmiş hem de oradan çok fazla vergi alınıyormuş. Türkiye'nin temel sorunları bunlar mıdır? Türkiye'de sıcak para, cari açık, işsizlik sorunları nasıl çözülecek?”
Yalçın Karatepe’nin üretim ve planlama konularına hiç değinmediğini anımsatan Topkurulu, şu vurguları yaptı:
“Tarıma gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i kadar destek verilmesi lazım dendi. Tarımın temel sorunu planlı tarım uygulamasıdır. Siz eğer Türkiye'de ne kadar patates üretileceğini planlamaz ve bunu yöreler itibariyle bölüştürmezseniz, patatesin çok önemli bir kısmını çürümeye bırakabilirsiniz. Tarıma destek sadece para ile yapılacak. Bu konuda tarıma desteğin çok farklı ve çok ciddi bir şekilde planlı yapılması lazım. Planlı yapılmayan desteklerin çok önemli kısmı tarımda kullanılmadı.
PROGRAMLAR AYNI
“Karatepe’nin açıklamasında tek cümle üretimi artırmaktan bahsedilmedi. Çünkü mantıklarında üretime artırmak yok. Temel mantıkları Mehmet Şimşekler'le aynı. Sadece Mehmet Şimşekler biraz acımasız plan uyguladıklarında o acımasız projeyi birazcık düzelterek geçiştirmek, yani ilaç vermek. Ameliyat ederek toplumu refah toplumu haline getirme programları yok.
“Sayın Karatepe, vergi cenneti ülkelerden bahsetti. Vergi cenneti ülkeler listesi çıkmamış. Liste hazırlandığı takdirde vergi cenneti ülkelere gönderilen paralardan vergi alınırmış. Dubai'ye göndereceği parayı Dubai'ye göndermez Almanya'ya gönderir, Almanya'dan Dubai'ye gönderir. Bunu nasıl takip edeceksiniz de vergilendireceksiniz? Biz ise Vatan Partisi olarak bu konuda ne söylüyoruz? Oralardaki 500 milyar dolar parayı Türkiye'ye getireceğiz ve bunları yatırımlara dönüştüreceğiz diyoruz. Siz bunu söyleyebiliyor musunuz? İşte temel mesele budur.
‘ŞİMŞEK HOŞNUT OLACAKTIR’
“Cumhuriyet Halk Partisi'nin altı okundan bir tanesi devletçiliktir. Mustafa Kemal döneminde devletçiliğin de bulunduğu altı ok anayasaya girmiştir. Şimdi ise planlama konusunu hiç dile getirmiyorlar. Çünkü özel sektörcüler. Mehmet Şimşek gibi her şeyi özel sektörün yapacağını düşünüyorlar. Biri neoliberalizmin sağ bacağı, diğeri sol bacağı. Neoliberalizmin ortodoks tarafı ile sosyal demokrat tarafı.
“Sayın Karatepe'nin yaptığı bu açıklamalar hiçbir şey ifade etmemektedir. ‘Asgari ücrete, emekliye zam’ Peki enflasyonu nasıl durduracaksın? Üretimi artırmadan enflasyonla mücadele edilebilir mi? Üretimi artırmada bugün yaptığınız zammı bir ay sonra yok edersiniz. Dolayısıyla Sayın Karatepe'nin yaptığı bu açıklamalar, Mehmet Şimşek'in de çok hoşuna gitmiştir. Sayın Şimşek de belki ‘Buralarda yanlış yaptık. Kredili mevduat hesabından aldığımız vergiyi ve faiz oranını biraz düşürelim.’ diyerek Yalçın Karatepe'yi de hoşnut edecektir.”
‘ARA ZAM YAPILMAMASI KABUL EDİLEMEZ’
Görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada dile getirdikleri konu başlıklarını aktaran Yalçın Karatepe, içinde bulunulan yüksek enflasyon döneminde asgari ücrete ara zam yapılmamasının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Karatepe, “Yılın ilk 5 ayında gerçekleşen yüzde 22,5'lük enflasyon, Haziran ayında çıkacak enflasyonu düşündüğümüzde neredeyse asgari ücreti satın alma gücünün ilk 6 ayda dörtte bir oranında azalacağını biliyoruz. Benzer şekilde emekli aylıklarda bir artış yapılmasının da zorunlu olduğunu ifade ettik. Enflasyon kadar artışı yapmak zorunda olsalar da biz bunun yeterli olmadığını, bunun üzerinde bir artışın yapılmasını, refah payı olarak adlandırabileceğimiz, örneğin ilk çeyrekte ortaya çıkan büyüme rakamı kadar bir ilave artışının yapılması gerektiğini söyledik.” ifadelerini kullandı.