Mehmetçiğe TİKTOK yasağı

TBMM Milli Savunma Komisyonu, TSK personelinin sosyal paylaşım sitesi TikTok kullanmasını yasakladı. Paylaşılan videolarda askeri bölgelerin aleni şekilde görülmesi bu bilgilerin kolayca ele geçirilmesine sebep oluyor ve güvenlik açığı ortaya çıkıyor. Pekçok ülkede askerlerin TikTok kullanımı yasak

TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen değişikliklerde en dikkat çekici olanı şu oldu; TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklandı. Bazı ülkeler askeri bölgelerde paylaşılan videoların güvenlik açığı oluşturduğundan bu yasağı uygulamaya başlamıştı.

Görüşmelerde 60 maddelik teklifin 59 maddesi onaylandı. Bakanlık yetkilileri, söz konusu teklifin hazırlanması sürecinde başta ilgili bakanlıklar ve kurumlar olmak üzere Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) ve Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği (TEMUD) gibi STK’larla da görüşmeler yapıldığını bildirdi. Komisyondan geçen maddelerin bir bölümü şöyle:

  • Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiralle­­r hakkında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye yetkili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.
  • 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartıyla askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılabilecek.

AYRILMAK ZORLAŞIYOR

  • “Disiplinsizliği alışkanlık haline getirme” fiilini işleyerek ilgili kurumdan çıkarılanlar kendileri için yapılan masrafların 4 katını ödeyecek.
  • Askeralma Kanunu ile statüler arasına "yedek astsubay" statüsü ekleniyor.
  • Giriş sınavı, mülakat şeklinde 5 kişilik sınav kurulu tarafından yapılacak. Sınav kurulunun iki üyesi Bakanlıktaki birim amirleri arasından diğer iki üyesi ise müfettişler arasından Bakan tarafından belirlenecek.
  • Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine şehitlerin anne ve babaları da üye olabilecek.
  • Uzman erbaşlarla ilgili, görevde başarısız olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde yapılacak işlemler, çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli arasında birlik ve beraberliği sağlamak, sözleşmeli erbaş ve erlerin motivasyonunu ve aidiyet duygusunu artırmak maksadıyla sözleşmeli erbaş ve erler, mesai sonrası görev yerlerinden ayrılırken ve mesaiye gidiş-gelişlerinde subay ve astsubay servislerini kullanabilecek.

SAVUNMA SANAYİSİNİN DENETİMİNİ MSB YAPACAK

  • Savunma sanayisi alanında faaliyet gösteren firmaların denetimi, daha hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak.
  • Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen personele, yaş şartı aranmaksızın kadın ve erkek 25 hizmet yılının tamamlaması halinde emekli aylığı bağlanacak.
  • Disiplin soruşturması, görevde başarısız olma ve kendilerinden istifade edilememe hallerinde sözleşmeli erbaş ve erlerin TSK ile ilişiği, sözleşme bitim tarihinden önce feshedilebilecek.
  • Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlıklarında görevli sözleşmeli erbaş ve erlere aylık ücretleri, yapmakta oldukları iş güçlüğü ve iş riski açısından yüzde 5 artırımlı olarak ödenecek.
  • Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olan, bu örgütlere yardım eden, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanan ya da kullandırarak bu örgütlerin propagandasını yapan personel hakkında Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayır­­ma cezasının uygulanabilmesi maksadıyla belirlenen 5 yıl zamanaşımı süresi 20 yıla çıkartılıyor.

Emekli personel yorum yapabilecek

Kanun teklifindeki emekli askerlerin televizyon kanallarında yorumcu olarak yer almasının kaldırılması da komisyonda görüşüldü. Kamuoyunda da ses getiren yasak komisyondan geçmedi. Açıklamada “Görevden ayrılan Bakanlık personelinin de Bakanlığın görev ve sorumluluğuna ilişkin konularda, görevde oldukları süre içerisinde, rütbeleri dışında bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak beyanat verenlere, açıklama yapanlara, yazı yazanlara altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilmesine ilişkin düzenleme oy birliğiyle metinden çıkarıldı” denildi.

Sonraki Haber