En düşük memur maaşı 22 bin TL
22 bin liralık memur maaşı talebi karşılamadı. Temel ihtiyaçlara gelen zamlarla memura verilen zam eridi. Emekliye ek zam da hayal oldu… Torba teklifte yer alan vergi artırımına yönelik maddeler ‘kaşıkla verip, kepçeyle alınacak’ dedirtti.
Torba kanun teklifi Meclis’e sunuldu. En düşük memur maaşı 22 bin 17 lira oldu. Memur için 8 bin lira seyyanen zam çıkan torbada emeklinin maaşlarda iyileştirme talebi yer almadı. Sadece bir maddesi maaş zammı içeren 17 maddelik teklifin, diğer maddeleri ise vergilerde yapılacak artış ve işveren desteği…
En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Memurlar yüzde 17.55'lik zamma ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zam alacak. Ortalama memur maaşı 25 bin 15 liraya çıkarılacak. En düşük memur maaşı ise 22 bin 17 lira olacak. Teklifin görüşmelerine yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlanacak. Salı günü teklifin Genel Kurul görüşmelerine geçilmesi ardından yasalaşması bekleniyor.
İŞVEREN DESTEĞİ
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler teklife ilişkin açıklamalarda bulundu. Teklif 17 maddeden oluşuyor. Teklifte memur maaşları dışında işverene ödenen asgari ücret desteğinin devam ettirilmesi ve artırılması da yer aldı. İşveren desteğinin 2023 yılında da devam ettirilmesi ve tutarın 500 liraya çıkarılması ön görüldü.
DEPREM BÜTÇESİ İÇİN VERGİ ARTIRIMI
Teklifte vergi artırımı da yer aldı. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde ortaya çıkan finansman açığı için bütçe oluşturulması kapsamında kurumlar vergisi ve MTV'de yeni düzenlemeler getirildi.
Teklife göre, tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için bir sefere mahsus ek motorlu taşıt vergisi uygulanacak. Yüzde 25 olarak uygulanacak kurumlar vergisi, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde yüzde 30 olacak.
KURUMLAR VERGİSİ
İhracatı teşvik eden kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlar için 1 puan olarak uygulanan Kurumlar Vergisi indirimi 5 puan indirimli olarak uygulanacak. Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 mart ayına ilişkin motorlu kara taşıtlar istatistiklerinde ise trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 26 milyon 937 bin 791'di.
EMEKLİYE EK ZAM YOK
SSK ve BAĞKUR emeklilerine yönelik zamma ilişkin ise teklifte bir madde yer almadı. SSK ve BAĞKUR emeklilerine enflasyon farkı olarak yüzde 19 zam yapılacak. Beklenti, bu orana ek zam yapılması yönündeydi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler konuya ilişkin, “8 bin 77 liralık oran ilave katkı payı olarak maaşlara ödenecektir. Şu anda çerçevesi çizilen rakamlar böyledir. Bu teklifimiz içinde emekli yok. Oranlar açısından dağıtım yapılacaktır. Şu andaki dağılım ve enflasyon farkını yansıtılmasıyla birlikte şu anki teklifte yer almıyor. Zam oranlarıyla birlikte hesapladığımız için ilerideki dönemde değerlendireceğiz.” açıklamasında bulundu.
MEMUR-SEN’İN BEKLENTİSİNİN ALTINDA KALDI
Hükümete yakınlığıyla bilenen Memur-Sen Konfederasyonu memur maaşlarının 25 bin 860 lira olması talebini dile getirmişti. Memur-Sen’de yapılan açıklamada, kamuda yaşanan gelir dağılımı adaletsizliğine dikkat çekti. Konfederasyondan yapılan açıklamada en düşük memur maaşının kayıpları telafi etmek için 22 bin liraya ilave olarak 6. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına alınan yüzde 6 artış ve gerçekleşen yüzde 10,9 enflasyon farkı ile toplamda yüzde 17,55 artış yapılarak en düşük kamu görevlisi maaşının 25 bin 860 liraya yükseltilmesi gerektiği belirtildi.
ASGARİ ÜCRETLE MAKAS AÇILDI
Teklifle en düşük memur maaşı 22 bin lira olurken özel sektörün vicdanına bırakılan asgari ücretli çalışanlarla makas açıldı. Özel şirketler kârlarına kâr katarken işçiler için belirlenen asgari ücret yalnızca 11 bin 400 lira. TÜRK-İŞ'in her ay açıkladığı açlık-yoksulluk araştırmasına göre ise dört kişilik ailenin gıda ve diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı haziranda 33 bin 750 lira oldu.
DİSK’TEN TÜİK’E ‘YUMURTA’ TEPKİSİ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) resmi enflasyon rakamlarına tepkisini dile getirmek için dün Ankara'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde eylem yaptı.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada, "Biz bugün TÜİK'in önündeyiz çünkü TÜİK açıkladığı enflasyon verileriyle milyonlarca işçinin, emekçinin, kamu çalışanının, emeklinin ücretini belirlemektedir." dedi. Çerkozoğlu şöyle devam etti:
"Milyonlarca işçi, emekçi, kamu çalışanı, emekli, dar gelirli şahittir ki TÜİK'in enflasyonu her gün bizlerin çarşıda, pazarda, markette karşı karşıya kaldığımız enflasyonun çok altındadır. Üstelik TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamıyla halkın yaşadığı enflasyon arasındaki makas günden güne daha da fazla açılmaktadır. Bu durum tüm çalışanların ve emeklilerin ücret artışlarının gerçek enflasyonun çok altında kalmasına neden olmakta yani 85 milyonu çok ciddi biçimde yoksullaştırmaktadır. Bir kez daha soruyoruz: TÜİK nereden alışveriş yapıyor? TÜİK eti, sütü, yumurtayı kaç liraya alıyor?"