Memur-Sen Bakanlık önünde giyim yardımını protesto etti: Ayakkabı yardımı kara lastik almaya bile yetmiyor

Maliye Bakanlığı önünde koruyucu giyim yardımı genelgesini protesto eden Memur-Sen üyeleri, Genelgede belirtilen 191 lira ayakkabı yardımının kara lastik almaya bile yetmediğini belirtti. Eyleme katılan sendika üyeleri, getirdikleri lastik ayakkabıları Bakanlığın önünde bıraktı

Memur-Sen Konfederasyonu, koruyucu giyim yardımı kazanımlarının yeniden uygulamaya geçirilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Memur-Sen adına açıklamayı yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Giyecek Yardımı Genelgesi’ni 1 Nisan şakası olarak yorumladıklarını söyleyerek, “Genelgeye göre; takım elbise 677 lira, pantolon 143 lira, ayakkabı 191 lira, önlük 68 lira gibi komik rakamlar açıklandı. Toplam 38 ürün için belirlenen tutarların hepsi bu şekilde piyasada karşılığı olmayan komik rakamlardır. Biz buradan Sayın Bakana 191 lira ile alınabilecek ayakkabıyı göstermek için ayağımıza giyerek geldik. Ayağımızdaki kara lastiklerin fiyatı bile 191 liradan yüksek. Varın gerisini siz düşünün.” dedi.

Burada toplanma nedeninin Tarım Orman, Enerji, Bayındır, Basın ve Kültür turizm çalışanı 250 bin kamu görevlisini kapsayan Koruyucu Giyim kazanımlarının engellenmesinden kaynaklı olduğunu belirten Hacı Bayram Tonbul şunları söyledi:

‘MASADA KAZANDIĞIMIZI BAKANLIK ENGELİYOR’

“Aynı zamanda; 1. Dereceye yükselmiş tüm memurlara 3600 Ek Gösterge verilmesi ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi kazanımımızın ödenmesi için de buradayız. Toplu sözleşme masasında kılı kırk yararak elde ettiğimiz kazanımlar, Hazine ve Maliye Bakanı adına Genel Müdür imzasıyla engelleniyorsa, toplu sözleşme masasının da, toplu sözleşme taraflarının da, masada aldığınız kazanımların da bir anlamı yok demektir. Koruyucu Giyim, 2012 yılında gerçekleştirilen ilk toplu sözleşme kazanımıdır. 12 yıldır sorunsuz uygulanan bu hüküm bugün neden sorun oldu?

Kamu İş Veren Heyeti Başkanı olarak, Çalışma Bakanının imzası bulunan, içerisinde Sayıştay Başkanı, Strateji ve Bütçe Başkanı, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ve diğer bürokratların yer aldığı heyet ve Hakem Kurulu tarafından imza altına alınan Koruyucu Giyim hakkımız, yine maliye bürokratları tarafından engelleniyor.

‘BAKANLIK KAMU KURUMLARINI TEHDİT EDİYOR’

Maliye Bakanlığı yöneticilerinin konuyla ilgili kamu kurumlarını tehdit ettiği bilgisini paylaşan Tonbul, devamında şu açıklamalarda bulundu:

“Sayıştay denetçileri yönlendirilerek, kurumlara elektronik posta gönderilip, kurum yetkilileri tehdit ediliyor. Bakan adına aynı Genel Müdür, kamu kurum ve kuruluşlarına yazı yazıyor ve diyor ki; ‘Koruyucu Giyim için bize danışacaksınız, bizden onay alacaksınız, yoksa Sayıştay gereğini yapacak.’ Bakanlık kendisine tanıdığı sınırsız yetkiyle, diğer bakanlıklara toplu sözleşme kazanımımızı ortadan kaldırmaya yönelik talimatlar yağdırıyor. Daha da ileriye giderek, ‘eğer dediğimizi yapmazsanız Koruyucu Giyim bedelini rücu ederiz, hakkınızda idari soruşturma başlatırız” deniliyor.

‘MEHMET ŞİMŞEK’E BU YETKİYİ KİM VERDİ?’

“2 gün önce Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Koruyucu Giyim kazanımının engellenmediği, ‘uygulama hatalarının düzelttiği’ yönünde basın açıklaması yapıldı. Toplu sözleşme masasında Maliye Bakanlığı’na uygulama hatalarını düzeltme yetkisi verdik mi?

Yaptıkları açıklama her yönüyle, her ifadesiyle, her açıdan yanlış ve tutarsızdır… Bu yetkiyi ona kim verdi? Toplu sözleşme masasında biz böyle bir yetki vermedik. Tamamen hukuksuz, usulsüz, uygunsuz bu uygulamaları kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi buradan haykırıyoruz. Buradan Hazine ve Maliye Bakanına sesleniyorum: Yazılarınızı derhal çekin.

1 MAYIS’TA MEMUR-SEN’İN TALEPLERİ

Tonbul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününe giderken taleplerini de şöyle sıraladı:

Koruyucu Giyim kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılması, Toplu Sözleşme ikramiyesinin kayıplarının telafi edilerek ödenmesi, emekli aylığı ile görev aylığı arasındaki uçurumun azaltılması, 1. dereceye 3600 ek gösterge, mühendis, teknik ve idari personelin mali haklarının iyileştirilmesi, Mühendislik Meslek Kanununun çıkartılması, 11 hizmet kolumuzda uygulanması engellenen 42 toplu sözleşme maddemizin eksiksiz uygulanması, 4688 sayılı Kanununun evrensel ilke ve normlara uyumlu hale getirilmesi, vergi adaletsizliğinin son bulması.
Sonraki Haber