Memur-Sen Başkanı’ndan uyarı: Görev aylığı ile emekli aylığı arasında bağ kopmak üzere
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görev aylığı ile emekli aylığı arasında bağın kopmak üzere olduğu uyarısında buldu. Emekliliği gelen çalışanların yüzde 99’unun geçim kaygısı ile emeklilik dilekçesini geri çektiğini bilgisini paylaşan Yalçın, memur emeklisinin seyyanen zam beklediğini belirtti
10 Aralık Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya gelerek, basın emekçilerinin gününü kutlayan Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, sohbetli toplantıda gündemlerine dair bilgiler paylaştı.
3 milyon 750 bin memur ve 2 milyon 300 bin de kamu emeklisi, toplamda 25 milyonu ilgilendiren bir toplumsal taban olduğunu ifade eden Yalçın’ın, önlerindeki emeklilere zam ve toplu sözleşme yasasının değişmesi olduğunu belirterek, çözüm bekleyen konuları şöyle sıraladı:
EMEKLİ SEYYANEN ZAM BEKLİYOR
1) Görev aylığı ile emekli aylığı arasında bağ kopmak üzere. 2 milyon 300 bin civarında kamu emeklisi var. Emekliliği gelen çalışanların yüzde 99’u geçim kaygısı ile emeklilik dilekçesini geri çekiyor. Emekli seyyanen zam bekliyor. Kamu işvereni, emekliden tasarruf edeceğim derken, emekli olmayanlardan daha
TOPLU SÖZLEŞME KANUNU DEĞİŞMELİ
2) 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun değişmesini istiyoruz. Adaletsizlikler var. Bu yasanın değişmesi için Çalışma Bakanı ile görüşmelerimiz oldu.
- Toplu sözleşme süresi yetersiz. En az 2 ay süre verilmeli.
- Kamu işvereni, yetkili sendika dışında diğer 2 sendikayı da masaya oturtup, kendi içlerinde tartışma çıkması, birbirleriyle uğraşması amaçlanıyor. Yetkili sendika kimse masaya o otursun. Madem ‘eşitlik olsun’ gerekçesiyle bunu yapıyorlar, o zaman hükümet partisinin de yanına 2 muhalefet partisi otursun.
- Kamu işvereninin çoğunluğunu oluşturduğu Hakem Heyetine de karşı çıkıyoruz.
- Toplu sözleşme sürecinde karara aldığımız konular günlük tutanak tutulup imza altına alınmadığı için konuşup anlaştığımız konular sonrasında havada kalıyor. Devletin ciddiyetine yakışmayan bir şey bu. Bir nokta, virgül, ve, veya gibi ekleme çıkarmalar bile tartışma konusu.
- Zamlarda enflasyon oranları da tartışma konusu. Enflasyon hedefleri üzerinden zam yapılıyor. Hükümetin enflasyon oranları ne kadar tutuyor?
KAMUDA SENDİKA SAYISI 250'Yİ GEÇTİ
3) Görevde yükselme ünvan değişikliği sınavı.
4) Yardımcı hizmetlerle ilgili düzenleme.
5) Aile bütünlüğü sağlanması meselesi, eş durumu konusu.
6) İşçilerde 220 sendika var. Kamuda ise 11 hizmet kolu var ama sendika sayısı 250'yi geçti.
Dayağı yetkili sendika olarak biz yiyoruz. Bazı iştahlı arkadaşlar sürekli sendika kuruyor. Yeni örgütlü arkadaşlar da aynı hakkı alıyor, yetkili sendika olarak biz de. Meslek sendikacılığı olarak iş yozlaştı gidiyor. Bu alanın da disipline edilmesi gerekiyor. İş bu kadar kristalize olursa sağlıklı olmaz. 1 üyeli, 5 üyeli sendikalarla, 650 üyeli konfederasyonlar var.
MÜLAKAT KALDIRILMALI
7) Kamu Personel Sistemi yeniden ele alınmalı. 4 ay sonra bu konuda yaptığımız çalıştaylarımız tamamlanacak ve tam olarak röntgenini çekmiş olacağız.
Aynı işi yapan kişilerin arasında ciddi ücret farkları oluştu. Aynı işi yapan 30 yıllık çalışanın aldığı ücretle, yeni başlayan adamın aldığı ücret arasında kadro statüsü yüzünden ciddi farklar oluşuyor. Çalışma barışı bozuluyor.
8) Mülakat kaldırılması konusunda geri vitesimiz yok. Mülakat yapılmadan, KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar yapılmalı. Tek kıstas güvenlik soruşturması. Güvenlik soruşturmasında geçen herkes mülakat olmadan, KPSS puan üstünlüğüne göre atanmalı.
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı düzenli bir şekilde yapılmalı. Bu konuda düzenleme yapılmasına ihtiyaç var. Kurum içinde yükselme mekanizması çalıştırılmalı. Dışarıdan getirip, iş barışının bozulmasına müsaade edilmemeli.