Memur-Sen Samsun’da toplandı: Gelir payımız azalıyor vergi payımız artıyor

Samsun’da yapılan 1 Mayıs Mitingi’nde konuşan Memur-Sen Başkanı Yalçın, ‘Milli gelirden aldığımız pay azalıyor. Vergi yükümüz artıyor. TÜİK verilerine göre ücretliler 2015'te milli gelirden yüzde 43 pay alırken, bugün yüzde 30'lar seviyesinde. Dolaylı vergiler azaltılsın.’ dedi

Memur-Sen, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Samsun'da düzenlediği mitingle kutladı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen Memur-Sen üyeleri, Samsun Tütün İskelesi'nde buluştu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında polise yapılan saldırıyı kınadı.

1 Mayıs'ın çalışanların büyük kurultayı olduğuna işaret eden Yalçın, "Bugün emeğin, emekçinin sesinin en gür çıktığı gündür. Emeğin, emekçinin ideolojik çatışma aparatına dönüştürüldüğü, emek gündeminin değil, şiddetin konuşulduğu 1 Mayıslar, Memur-Sen ile geride kaldı. 11 hizmet kolumuzla, hizmeti merkeze alan sendikal anlayışımızla yeni bir yol açtık. 1 Mayıs'ı bir kurultay kabul ederek şiddetin, kanın, çatışmanın değil, emeğin, emekçinin konuşulduğu bir güne dönüştürdük. Biz diyoruz ki 1 Mayıslar emeğin güç birliği yaptığı, küresel sömürü düzenine karşı sözün yükseldiği dayanışma zeminleri olmalı." dedi.

Ali Yalçın

ŞİRKET ENFLASYONUNA DİKKAT

Enflasyonun alım gücünü düşürdüğüne dikkati çeken Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

Milli gelirden aldığımız pay azalıyor. Vergi yükümüz artıyor. TÜİK verilerine göre ücretliler 2015'te milli gelirden yüzde 43 pay alırken, bugün yüzde 30'lar seviyesinde. O yüzden biz, mevcut ekonomik koşullara dönük ek tedbirler alınsın, dolaylı vergiler azaltılsın, matrahlar artırılsın, gelir vergisi ücretlilerde yüzde 15'e sabitlensin, vergi yükü sabit gelirlinin sırtından alınsın istiyoruz. Onun için enflasyon farkı için eşelmobil diyoruz, kira yardımı diyoruz, bayram ikramiyesi diyoruz. Biz, fiyat spekülasyonu yaparak haksız kazanç elde edenleri iyi biliyoruz. Ekonomik istikrarsızlıktan faydalanarak kazanç elde edenleri de biliyoruz. Soruyorum buradan, enflasyon artışından sermayesinin hiç sorumluluğu yok mu? Şirket enflasyonu konusu neden gündeme taşınmıyor? Biz sabit gelirliler, kamu görevlileri olarak vergide adalet istiyoruz. Dolaylı vergiler düşürülsün, gelirde adalet sağlansın istiyoruz. Ücret skalasındaki çarpıklık giderilsin, memurun alım gücü yükseltilsin istiyoruz.

SENDİKACILIĞIN ‘ANAYASASI’NDA DEĞİŞİKLİK

Yalçın, kamu görevlileri sendikacılığının anayasası niteliğindeki 4688 sayılı Kanun'da köklü değişiklik yapılmasını istediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

Dayanışma aidatı gelsin, emeğin hakkı verilsin, toplu sözleşme sisteminin süresi artırılsın, tutanak sistemine geçilsin, grev hakkı verilsin, adil bir hakem kurulu tesis edilsin, örgütlenme özgürlüğü önündeki yasaklar kaldırılsın, sosyal diyalog mekanizmalarının etkisi ve yetkisi artırılsın, yasa sorunlardan, masa sorunlulardan arındırılsın, birinci dereceye 3600 verilsin, ayrım sona ersin. Toplu sözleşme ikramiyesi geri gelsin, düzenleme gecikmesin, emekli aylığı ve görev aylığı arasındaki uçurum kapatılsın, emekliler nefes alsın, özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılsın, sendikal örgütlenmede yasaklar son bulsun, hakem kurulu eşit olsun, kararları adil olsun, personel sisteminde eksiklikler bitirilsin, mülakat kaldırılsın, kariyer-liyakat öncelensin, görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavları yapılsın, emekler boşa harcanmasın. Bayram ikramiyesi gelsin, memur bayram etsin, afet bölgesindeki memurlar unutulmasın, emekler karşılıksız kalmasın, kira yardımı verilsin, geçim derdi bitirilsin, üniversite personelinin tayin hakkı olsun, sorunlar tarih olsun, disiplin affı gelsin, mağduriyetler sona ersin. En önemlisi toplu sözleşmenin özerkliğine, masanın iradesine halel getiren uygulamalardan kaçınılsın, toplu sözleşme masasında kazanılanlar kurumlarca engellenmesin. Anayasa'ya, uluslararası sözleşmelere, kanuna aykırı hareket edilmesin, toplu sözleşme masası tek çözüm mercisi olsun istiyoruz.

FİLİSTİN’DEN KATILIM

Samsun’daki 1 Mayıs Mitingi’ne katılan Filistin İşçi Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Filistin İşçi Sendikaları Konfederasyonu Kudüs Şubesi Başkanı Ahmad Shaban Fawzi de bugünün emekçinin bayramı olduğunu belirterek, "Fakat biz soykırıma maruz kalan bir halkız. Dolayısıyla 1 Mayıslar bizim için direndiğimiz günlerden bir gün sadece." diye konuştu.

Ahmad Shaban Fawzi

Uluslararası Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlama yapmalarının uygun olmadığını ama Türkiye'den Filistin halkına desteği görmenin halklarını ne kadar güçlü tutuğunu söylemek istediğini dile getiren Fawzi, "Onun için yiğit işçilerimizin, sendika kadrolarımız da dahil olmak üzere Filistin halkımızın çektiği acıları aktarmak için buradayım. İşçilerimiz, işgal altında insana yakışır işin temellerinden yoksunlar. Kendileri, aileleri ve çocukları için saygılı bir yaşam kurma şanları ve imkanları yok. Tüm bunların başlıca nedeni İsrail işgalidir, İsrail'in ürettiği korkunç katliam stratejisidir." dedi.

Sonraki Haber