Memurlar ilave iyileştirme istedi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, memurların enflasyon karşısındaki kaybının giderilmesini, gelir dağılımı adaletinin sağlanmasını, toplu sözleşme hükümlerinin de eksiksiz uygulanmasını istedi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memurların enflasyon karşısındaki kaybının giderilmesini, gelir dağılımı adaletinin sağlanmasını, toplu sözleşme hükümlerinin de eksiksiz uygulanmasını istedi.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yalçın, dün itibariyle bayramın geride kaldığını ve yoğun mesai temposunun başladığını dile getirdi. Yılın yarısının geride kaldığını belirten Yalçın, başta kamu görevlileri olmak üzere sabit gelirliler için çözülmesi gereken sorunları “Yüksek enflasyon, toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi, toplu sözleşme ikramiyesinin verilmemesi, gelir dağılımı adaletsizliği, vergi adaletsizliği, yüzde 25 kira sınırı süresinin bitmesi” olarak sıraladı.

FARK YETMEZ

2024 mayıs ayı enflasyon rakamıyla birlikte yıllık enflasyonun yüzde 75,45; 5 aylık enflasyonun yüzde 22,72 ve enflasyon farkının yüzde 6,71 olarak ortaya çıktığını hatırlatan Yalçın, şu ifadelere yer verdi:

“Aynı zamanda; özellikle benzin ve motorine birden fazla yapılan zamlar; enflasyon oranlarını da harcama tutarlarını da gelir kayıplarını da büyük oranda etkiledi. 2024 Temmuz ayında açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamları ile kamu görevlilerimizin alacağı toplam artış oranı belli olacak. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla belirlenen ve kayıpları engellemeye yetmeyecek olan bu artışa ilave iyileştirme yapılmalıdır.”

ADİL VERGİLENDİRME TALEBİ

Kovid-19 salgınıyla beraber gelir dağılımı adaletsizliğinin büyük oranda arttığını belirten Yalçın, “Kamu görevlileri başta olmak üzere, sabit gelirlilerin ‘enflasyonu’ artırdığı yanlışını değil, gelir dağılımını adaletsizliğinin oluşturduğu sorunlar zincirinin konuşulması gerekmektedir. Bunun için de vergide adaletin sağlanması, kazanca göre adil vergilendirilmenin yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, temmuz ayında asgari ücret tutarında düzenleme yapılmaması; sadece asgari ücretlileri değil aynı zamanda vergi muafiyeti noktasında kamu görevlilerini ve diğer sabit gelirlileri de olumsuz etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

YENİ KİRA FORMÜLÜ İSTEDİ

Konut kiralarına getirilen yüzde 25 artış sınırının sabit gelirlilere yönelik önemli ölçüde koruma sağladığını vurgulayan Yalçın, “1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle bitecek olan kira artış sınırlaması; kamu görevlilerimizin gelirlerini azaltacağı gibi aynı zamanda kamu hizmeti sunumunu da olumsuz etkileyecektir. Bölgesel düzeyde yaşanan farklılıklar nedeniyle tayin-görevlendirme ve benzeri yer değişiklikleri artış gösterecek, kamu hizmeti olumsuz etkilenecektir. Kira artış sınırlamasına yönelik düzenleme devam etmeli, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirlilerin gelirlerini artırmaya yönelik formüller hayata geçirilmelidir.” cümlelerine yer verdi.

Sonraki Haber