Memurun beklentisi TÜİK’in üzerinde

5 milyon memur ve 13,5 milyon emeklinin maaşlarındaki olası artışlar belli oldu. TÜİK verilerinden hareketle memur ve memur emeklileri yüzde 41,69, SSK ve BAĞKUR emeklileri yüzde 42,35 artış alacak. Memur sendikaları enflasyon farkını vermenin zam olmadığını savundu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre haziranda yıllık TÜFE yüzde 78,62’ye çıktı. Tüketici fiyatları 2022 Ocak-Haziran döneminde yüzde 42,35 artış gösterdi.

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte 5 milyon memur ve 13,5 milyon emeklinin maaşlarına yapılacak artışlar da belli oldu. Memur ve memur emeklileri yüzde 41,69, SSK ve BAĞKUR emeklilerine yüzde 42,35 zam alacak. Böylece aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 6 bin 429 liradan 9 bin 105 liraya çıktı. En düşük memur emekli aylığı da 4 bin 289 liradan 6 bin 78 liraya yükseldi. TÜİK rakamlarını ve olası artışları değerlendiren memur sendikaları ceplere yansıyan enflasyonun masadakinden fazla olduğunu belirterek zam oranlarının daha yüksek olması gerektiğini bildirdiler.

‘BEKLENTİLERE GÖRE ZAM YAPILSIN’

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon kaynaklı gelir kaybına dikkat çekerek maaşlar arası makasın büyümemesi için seyyanen iyileştirme çağrısı yaptı. Yalçın şu ifadeleri kullandı: “Özellikle kira, emtia, enerji vb. zorunlu harcama kalemlerindeki beklenmedik artışlar emekçinin cüzdanını yakmakta; başta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirliler yaşanan artışları derinden hissetmektedirler… Gelir vergisi matrahında düzenleme yapılmasına ilave olarak, önümüzdeki 6 aylık süreçte enflasyon ve döviz kuru beklentileri, tahminleri, gerçekleri göz önünde bulundurularak aynı kayıpların yaşanmaması için %41,69 artışa ilave olarak seyyanen zam yapılmalı ve açılan makas daraltılmalıdır.”

‘ENFLASYON FARKI SIFIR ZAM DEMEK’

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Önder Kahveci de memur ve emeklilerin alım gücünü korumak için bir an önce ek tedbirler alınması gerektiğini kaydetti. Kahveci şunları söyledi: “Ocak-Haziran arasında maaşlar resmi olarak 34,9 puan yani, tam 2.382 TL erimiştir. Alım gücündeki bu azalma cebimize daha yüksek oranlarda yansımaktadır. Zaten enflasyon farkı vermek gerçek anlamda sıfır zam anlamına gelmektedir. Memur ve emeklilere ek zam yapılarak maaşlar yükseltilmelidir. Refah payı uygulaması kalıcı hale getirilerek, maaşlar enflasyona karşı koruma altına alınmalıdır. Enflasyon farkı oluşması halinde ortaya çıkan fark maaşlara aylık olarak derhal yansıtılmalıdır.”

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu da gerçek enflasyon rakamlarına göre en düşük memur maaşının 13 bin 200 lira olmasını istedi.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 83’ÜNDE GÜNDEM ARA ÜCRET ARTIŞI

Çevrim içi istihdam platformu Kariyer.net’in Ara Zam Araştırması’nda Türkiye’de faaliyet gösteren 2231 global-yerel şirket yöneticisi, ara zam konusunda görüşlerini paylaştı. Buna göre, yılbaşından bu yana bir kez ara zam yapmış veya yıl içinde ara zam yapmayı planlayan şirketlerin oranı yüzde 83 olurken, araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 17’si ara zam yapmayı düşünmüyor. Araştırmaya en çok katılım gösteren 10 sektörde planlanan ara zam oranı ise çoğunlukla yüzde 20-29 arasında değişiyor.

Sonraki Haber