Mercimek çorbasını bir de böyle deneyin! Sadece Anteplilerin bildiği o yöntem…

Sevilen çorba çeşitleri arasında öne çıkan mercimek çorbası, her zaman sofraların başköşesinde yer alıyor. Hem lezzetli hem besleyici olan bu çorbayı bir de Antep usulüyle denemek ister misiniz? İşte tadı damağınızda kalacak Antep usulü mercimek çorbasının tarifi...

Mercimek çorbası, hem kolayca hazırlanması hem yüksek besin değeri sayesinde sofraların vazgeçilmezleri arasında. Bu çorba, özellikle havanın soğumaya başladığı dönemlerde daha da keyifle tüketiliyor. Pek çok yörede farklı tarifle yapılan bu çorbanın Antep yorumu ise çorba sevenleri bambaşka bir lezzetle buluşturuyor. Muhteşem lezzetleriyle dikkat çeken Antep mutfağının bu tarifiyle alışılmışın dışında bir mercimek çorbası pişirebilirsiniz. İşte tarifin detayları...

Kış sofralarının vazgeçilmesi: Antep usulü mercimek çorbası

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yaklaşık 8 bardak sıcak su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Kırmızı pul biber

Sos için

  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • Sıvı yağ veya tereyağı

Mercimekleri iyice yıkayın

Çorbada kullanacağınız mercimeğin içinde bulunabilecek taş, kabuk gibi yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra yıkama suyu berrak hâle gelene kadar mercimekleri birkaç kez yıkayın.

Soğanı yağda kavurun

Soğanı küçük küçük doğradıktan sonra çorba tenceresinde kızdırdığınız iki yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Çorbanıza enfes bir tat vermek için kavurduğunuz soğanların üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyip karıştırarak yağın erimesini sağlayın.

İyi bir kıvam için un ekleyin

Kavurduğunuz soğanların üzerine 2 yemek kaşığı un ekleyip un kokusu gidene kadar kavurmaya devam edin. Sonrasında küçük küçük doğradığınız sarımsakları ve ardından yıkanmış mercimeği ekleyerek kavurmaya devam edin.

Su miktarına dikkat

Tenceredeki karışıma yaklaşık 8 su bardağı su ekleyebilirsiniz. Suyu ölçerken 200 ml su alan bir bardak kullanabilirsiniz. Daha lezzetli bir çorba için normal su yerine bir iki bardak tavuk suyu ya da kemik suyu ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz su miktarını istediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.

Pişirme işlemi

Düdüklü tencere kullanacaksanız buhar çıkmaya başladıktan sonra 20 dakika kadar pişirmeniz yeterli. Normal tencere kullanacaksanız mercimeğin piştiğinden emin olana kadar ara ara karıştırıp su miktarını kontrol ederek pişirebilirsiniz.

Lezzetin püf noktası: baharatlar ve salça

Çorbaya salça ve damak zevkinize göre pul biber, karabiber, kimyon, kekik ve tuz ilave ederek çorbanın lezzetini artırabilirsiniz. Baharatları ve salçayı da ekledikten sonra çorbanızı blender kullanarak pürüzsüz hâle getirin. Daha taneli bir çorba elde etmek isterseniz blender kullanmayabilirsiniz.

Baharatlı yağı hazırlayın

Bir tavada birkaç kaşık sıvı yağın içine pul biber ve kuru nane ekleyerek kızdırın. Bu sosu çorbaya ekleyip karıştırın. Kâselere aldığınız çorbayı yanında limon ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sonraki Haber