Merkel: Durum ciddi siz de ciddiye alın!

Bild gazetesinin kendisini, ‘kriz anında liderlik yok’ manşetiyle hedef almasının ardından Merkel, kameraların karşısına geçti. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizle karşı karşıya olduklarını söyleyen Merkel, halka dayanışma ve önlemlere uyma çağrısı yaptı

Almanya Başbakanı Angela Merkel 18 Mart’ta bütün Almanya’ya çağrı yaparak hep birlikte önlemlere uyulmasını istedi. Merkel televizyonlardan yaptığı duygusal tondaki çağrıda, “Durum çok ciddidir, siz de ciddiye alın” dedi. Başbakan bu önlemlerin aciliyetini ve disiplinli olmayı, henüz önleyici ve tedavi edici bir ilaç ve aşının bulunamamasına bağladı.

Başbakan Merkel daha önce de “Almanya’da yaşayanların yüzde 60’ı virüse yakalanabilir” demişti.

‘İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ EN BÜYÜK SINAV’

Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sınamayla karşı karşıya olduğuna vurgulayan Merkel, “Bu boyutta, birlik içerisinde dayanışma göstermemizin kaçınılmaz olduğu bir zorlukla karşı karşıya kalmamıştık” ifadelerini kullandı.

Konulan kurallara ve sınırlamalara olduğu gibi uyulmasını isteyen Merkel, “İnsanlara zarar verebilecek her şeyden uzak durulacak, karşılıklı olarak saygılı olacağız. Bunun gereği olarak aramıza mesafe koyacağız” dedi.

Merkel takip edecekleri yolu, “Virüsün yayılmasını yavaşlatmak, bunu aylara yayarak zaman kazanmak” olarak açıkladı. “Bunun uygulanması her birimizin, herkesin disipline uymasına bağlıdır, bunun istisnası yoktur” dedi.

‘DEPOLAMA YAPMAYIN’ UYARISI

Başbakan büyük küçük bütün işletmelerin ekonomik olarak devam etmeleri için her türlü desteğin verileceğini ve her şeyden önce işyerlerinin zorlu sınavı başarmaları için korunacakları sözünü verdi. Gıda maddeleriyle ilgili olarak vatandaşların korkmamalarını da sözlerine ekledi. Market raflarının bomboş görüntüleri ayyuka çıktığı için “Her şey bitecekmiş gibi depolamayalım. Bu mantıksız ve dayanışmadan uzak bir davranıştır” demek zorunda kaldı.

Bu arada kendisi doktor olan ve Koronavirüse karşı mücadelede devamlı görev başında olan Avrupa ADD Birlik Genel Başkanı Mustafa Tosun, Alman Sağlık Bakanlığı’nın çağrılarını Türkçeye çevirerek sosyal medyadan duyuruyor.

‘NE ZAMAN SONA ERECEĞİ BELİRSİZ’

Krizi aşacaklarından tamamıyla emin olduklarını söyleyen Merkel “Ancak kayıplarımızın sayısı ne kadar yüksek olacak? Sevdiğimiz kaç insanı kaybedeceğiz? Bu soruların yanıtları büyük ölçüde bizim elimizde” ifadelerini kullandı.

Merkel, ulusa sesleniş konuşmasını “Durum ciddi ve ne zaman sona ereceği belirsiz. Bu şu anlama geliyor: Gidişatı aynı zamanda, her yurttaşın kurallara ne ölçüde uyduğu ve bunları ne ölçüde hayata geçirdiği belirleyecek. Daha önce benzeri bir durum yaşamamış olsak da tüm kalbimiz ve aklımızla hareket ederek bu yolla hayat kurtarabildiğimizi göstermek zorundayız. İstisnasız herkese ve bu nedenle de hepimize görev düşüyor. Kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın. Sizlere teşekkür ederim” sözleriyle tamamladı.

TOPLU AKTİVİTELER YAPILMAYACAK

Almanya’da da okullar, birçok işyeri, toplu olarak bulunulan yerler kapalı. İnsanlar arasında, alışverişte vb. yerlerde sıra beklerken iki metre mesafenin korunması çağrıları yapılıyor.

Bütün Eyaletlerde Federal Hükümetin açıkladığı önlemlere uygun olarak kurallar açıklanıyor. Özetle: “Büyük çaplı alışveriş merkezleri ve işyerleri kapalı kalacak. Küçük dükkanlar, sebze meyve pazarları, evlere servis hizmetleri, eczaneler, bakım servis yerleri, benzinciler, bankalar, postaneler, hamamlar, berberler, gazete bayileri ve büfeler vb. açık olabilecek. Restoranlar akşam 18.00’de kapanacak. Açık olacaksa ziyaretçiler arasında en az 1,5 metre aralık olacak şekilde masa düzeni kurulacak. Toplu olmayı gerektiren bütün kültürel ve sportif etkinlikler ertelenmiş durumda. Özetle bütün sosyal etkinliklerden uzak durulacak.”

Sonraki Haber