Merkel’e kendi seçtiği şarkılarla veda

Geçtiğimiz günlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Berlin’de 16. yüzyıldan kalma görkemli bir askerî veda töreni düzenlendi.

Törende askerî bando tarafından çalınması için Angela Merkel bir ilahi, iki de şarkı seçti. İlahi seçmesi babasının evangelist bir ilahiyatçı olduğunu anımsatırken, başarılarla dolu hayatı için Tanrı’ya şükranlarını sunduğunu da düşündürdü. Angela Merkel’in seçtiği her bir şarkı birbirinden farklıydı. Nina Hagen’ın “Du hast den Farbfilm vergessen (Renkli Filmi Unuttun)” şarkısı, 1970’li yıllara ait bir punk şarkıydı. Bir diğeri Hildegard Knef’in “Für mich soll’s rote Rosen regnen (Benim İçin Kırmızı Güller Yağsın)” şarkısıydı. Askerî bando Knef’in şarkısını çalarken Angela Merkel’in gözyaşlarını tutmakta zorlandığı gözlemlendi. Şarkının sözlerinin şu kısımları oldukça dikkat çekiyor:

“Tam on altı yaşımda dedim ki,

Ben büyük biri olmak istiyorum,

Kazanmak istiyorum,

Yalan söylemek istemiyorum,

Ya hepsini istiyorum ya da hiçbiri olmasın.

Benim için kırmızı güller yağsın,

Bütün mucizeler karşıma çıksın,

Sonra dedim ki,

Anlamak istiyorum, çok görmek, çok geçirmek, çok korumak...

Ve bugün diyorum ki,

Kabullen ve yetin,

Kabullenemiyorum, yetinemiyorum,

Hâlâ kazanmak istiyorum,

Ya hepsini istiyorum ya da hiçbiri olmasın.”

16 yıllık iktidarın ardından akıllarda hiç kuşkusuz rengârenk ceketleri, Doğu Almanya’daki mütevazı yazlık evi, başarıyla mücadele ettiği onlarca kriz ve CDU’lu olmayanların bile çok sevdiği ve saydığı bir devlet insanı olması kalacak.

Sonraki Haber