Merkel’in Türkiye ziyareti Alman basınına nasıl yansıdı?
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 16 Ekim’de Türkiye’ye yaptığı veda ziyareti, Almanya basınının önde gelen gazeteleri tarafından ayrıntılarıyla ele alındı.
Ülkenin saygın politika gazetesi Frankfurter Allgemeine’nin en önemli köşe yazarlarından Rainer Herman, Merkel’in ziyaretinin Türkiye’nin jeostratejik açıdan önemini yansıttığını ifade etti. Atlantik merkezli yorumlar yapan gazeteciler ise Almanya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımcı tavrının artacağını öne sürdü. Yeni Zürih gazetesi (NZZ), Merkel’in Türkiye ile uyum ve ortaklık sürecini tehlikeye atmak istemediği için demokrasiye dair görüşlerini ifade etmekten geri durduğunu yazdı.
‘ZİYARET, TÜRKİYE’NİN JEOSTRATEJİK ÖNEMİNİN YANSIMASI’
Frankfurter Allgemeine gazetesi (FAZ) köşe yazarı Rainer Hermann, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye yaptığı veda ziyaretini, “Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede, geleceğin Alman Hükûmeti’ni ülkenin jeostratejik önemine dikkat etmeye çağırdı.” sözleriyle yorumladı. Merkel’in Türkiye ziyaretinin bir veda ziyaretinden çok “çalışma” ziyareti olduğunu vurgulayan Hermann, “Bu görüşme, zor ortağın jeostratejik önemini yansıtıyor.” ifadelerini kullandı.
‘GELECEK HÜKÛMET, ZORLUKLARA RAĞMEN
TÜRKİYE İLE İYİ OLMALI’
Yazısında Merkel’in, “Barışımızın ve güvenliğimizin bir dereceye kadar birbirine bağlı olduğu karşılıklı olarak biliniyor.” cümlesine atıfta bulunan Rainer Hermann, şöyle devam etti: “Merkel, gelecekte her Alman Hükûmeti’nin Türkiye ile ilişkileri zorluklara rağmen iyileştirmesi gerektiğini düşünüyor.”
‘YAPTIRIMLAR ARTACAK’
Almanya Başbakanı Angela Mer-kel’in Türkiye ziyaretini Atlantik merkezini gözeterek yorumlayanlar ise Almanya’nın Türkiye’ye yönelik eleştirel ve yaptırımcı tavrının artacağını öne sürdü. Özellikle Almanya’daki Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Annalena Baerbock’un “Kuzey Akım 2”nin çalışma ruhsatını imzalamamasını değerlendiren bazı gazeteciler, Türkiye’ye karşı yaptırımların artacağını yazdı. Yeni Zürih gazetesi (NZZ) de Merkel’in Türkiye ile uyum ve ortaklık sürecini riske atmaktan kaçındığı için demokrasiye dair görüşlerini ifade etmek istemediğinin altını çizdi. Öte yandan, 16 yıl boyunca başbakanlık görevini yürüten Merkel’in Türkiye ziyaretinin en belirgin yanının; iki ülke arasında gelişen yakınlaşma, güven ve jeostratejik çıkar ortaklığının sürdürülmesi mesajını vermek olduğu görülüyor. Merkel’in, “Zaman zaman sorunlarımız oldu ancak bunları aşmayı başardık. Almanya-Türkiye ilişkileri, yeni dönemde de bıraktığımız yerden devam edecektir.” vurgusu da bu mesajı destekliyor.