Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantısı sona erdi. Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını duyurdu. Merkez Bankası faizi 250 baz puan artırdı. Faiz artışı beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

Ekonominin başına getirildikleri günden beri sıcak para turlarına hız kazandıran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın aldığı kararların bedelini dar gelirli vatandaş ödemeye devam ediyor. Üretimden günden güne uzaklaşan, vatandaşın üzerine faiz yükü bindiren ekonomi yönetimi 8. kez faiz lobisinin isteğine boyun eğdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardı.

Karar metninde faiz artışında sona gelindiği mesajını verilerek "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir" ifadelerine yer verildi.

MERKEZ BANKASI'NIN KARAR METNİNİN TAMAMI

PPK'nın karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

'PARASAL SIKILIK DÜZEYİNE ULAŞILDI'

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir.

Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

'MİKTARSAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK'

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

‘FONLAMA, VADEDİLENDEN ALT SINIRDA’

TCMB’nin politika faizi kararını ve açıklamasını değerlendiren Aydınlık Gazetesi Ekonomi Yazarı ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Recep Erçin, şu açıklamayı yaptı: “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yüksek enflasyonla mücadele için faiz pistinde girdiği yarışta son hamlesini yaptı diyebilirim. Bundan sonra gidilecek pek bir alan yok. Neden? Çünkü enflasyon beklentilerini duyurdular; yüzde 36! Piyasa beklentileri ise yüzde 40-45 düzeyinde. Türkiye beklenen enflasyon paralelinde artık pozitif reel faiz vermeye başlıyor diyebiliriz. Ancak bir farkla. Ekonomi Gazetesi Yazarı Dr. Fatih Özatay birkaç yazıdır dikkat çekiyor; politika faizi değil repo faizi belirlenmiş durumda. Nedir? Merkez esasen vadettiği orandan değil daha alt sınırdan bir fonlama yapıyor. Bu da yeterince sıkılaşma yapılmadığı algısını yaratıyor. Merkez Bankası Başkanı ve yardımcılarının piyasaya verdiği mesaj şu: biz yeterince Ortodoks olamıyoruz!

AÇGÖZLÜ ENFLASYONU

“Gerek beklenti enflasyonu gerekce açgözlü enflasyonu eğilimleri kırılabilmiş değil. Az çok iktisat yalamış yutmuş kimseler de zaten eşiğin aşıldığı ekonomilerde sadece faiz silahı ile enflasyon beklentilerinin kırılamayacağını bilir. Maliye politikasının desteği şart. Yetmez! Tüketimi fonlayan kanalların daraltılması şart. Kapatılması demiyorum çünkü o işin politik faturasını kimse kaldıramaz.

“Metinde, ‘Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir.’ deniyor. Son adım dediğim bu. Fakat cesur bir dille riskler oluşması durumunda ilave adım atılabileceği de not ediliyor. Miktarsal sıkılaşma tarafında daha fazla geç kalınmazsa ilave faiz artışına gerek kalmayabilir. Ancak orada çok da cesur olunamadığını verilerden izliyoruz. Çünkü ekonominin dinamikleri dikkate alındığında dikkatsiz bir tırpanlama ödeme zincirini kırabilecek sonuçlara yol açabilir.”

Sonraki Haber