MB’ye göre gıdada üç etken: Emtia fiyatları, hava koşulları, girdi maliyetleri

Dün yayımlanan nisan ayı enflasyon rakamlarına göre gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 13.38 oranında arttı. Gıda enflasyonu, nisanda yüzde 7.62 olarak saptanan enerji fiyat artış hızını geçti. 

Aylık enflasyon gelişmeleri raporunu yayımlayan Merkez Bankası, gıda enflasyonuna ilişkin “Uluslararası tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, olumsuz hava koşulları ve artan girdi maliyetleri sektör üzerinde baskı oluşturmuştur” değerlendirmesini yaptı.

MB, yıllık 70'e dayanan TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi)'de artışın altı gruplara yayıldığını ve küresel piyasalarda enerji fiyatlarındaki artışın enflasyona en belirgin katkıyı yapan kalem olduğunu tekrar etti. Uluslararası emtia fiyatları ile tedarik sorunlarının tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğinin vurgulandığı raporda, yıllık tüketici enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye en belirgin katkının başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından geldiği hatırlatıldı.

Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükselişin devam ettiğinin belirtildiği raporda, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatlarının bu dönemde yüksek artış sergilediğine işaret edildi.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Nisan ayında yüzde 13.38 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu 18.77 puan yükselerek yüzde 89.10 seviyesine ulaştı. İşlenmemiş gıdada aylık fiyat artış hızı yüzde 16.84, taze meyve ve sebzede yüzde 20.85, işlenmiş gıdada ise yüzde 9.89. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 100.67, işlenmiş gıdada yüzde 78.09.

‘ET, SÜT, PATATES VE PİRİNÇ YÜKSEK ARTIŞLARLA ÖNE ÇIKTI’

Bu tabloda taze meyve ve sebze fiyatlarına dikkat çeken MB, et, süt, patates ve pirinç fiyatlarındaki yüksek artışlara dikkat çekti: “Diğer işlenmemiş gıda alt grubunda, yem fiyatlarından olumsuz etkilenen kırmızı ve beyaz et, referans fiyat düzenlemesinin etkilediği sütün yanı sıra patates ve pirinç yüksek fiyat artışlarıyla öne çıkmıştır. İşlenmemiş gıda kalemlerindeki yüksek fiyat artışları, bağlantılı işlenmiş gıda kalemlerini de olumsuz etkilemiştir. Bu grupta, ekmek ve tahıllar kaleminde fiyatların yüzde 6.30 oranında artmasıyla alt kalem yıllık enflasyonu yüzde 85.81 olmuştur. Diğer işlenmiş gıda kalemleri arasında peynir ve diğer süt ürünleri, şeker ve şekerle bağlantılı ürünler, katı ve sıvı yağlar, alkolsüz içecekler ve et ürünlerindeki yüksek fiyat artışları dikkat çekmiştir.”

MB ayrıca temel mal grubunda yıllık enflasyonun dayanıklı mallarda yükseldiğini, diğer alt gruplarda gerilediğini belirterek “Belirli ürünlere uygulanan KDV indiriminin fiyatlara yansıdığını” ifade etti.

KÜRESEL ENFLASYONUN 59 PUAN ÜZERİNDE

Türkiye'de gıda enflasyonu küresel gıda enflasyonun 59 puan üzerinde. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO küresel gıda fiyat endeksinde yıllık artış mart ayında kaydedilen yüzde 33.94'lük rekor seviyeden bir miktar geri çekildi, nisanda yıllık artış yüzde 29.81 oldu. Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu yüzde 89.10 ile dünya gıda enflasyonunun 59.29 puan üzerinde.

Türkiye gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu makası geçen aralıkta açılmaya başlamıştı.

Sonraki Haber