Merkez yüksekten uçmaya devam edecek

TCMB faizi sabit tuttu. TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Sıkı duruşun süreceği; gerekirse ‘ek sıkılaşmaya gidilebileceği’ mesajları yinelendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu. Bununla beraber, TL mevduatı destekleyici, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerinde artışı sınırlayıcı adımlar attı. Aydınlık Gazetesi ekonomi yazarı Recep Erçin, “Düşüş beklenen oranda olmazsa şayet Kurul, yaz aylarında faiz silahının namlusuna mermi sürebilir.” dedi.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, "Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğilimi sınırlı bir zayıflama kaydetmiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etmiştir." ifadeleri kullanıldı. Bununla birlikte, tüketim malı ithalatının nisan ayında artarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladığı aktarılan duyuruda, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu bildirildi.

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacı kapsamında, menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı hatırlatılan duyuruda, "Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır." denildi.

İÇ PAZARDA TERS ETKİ

Aydınlık Gazetesi ekonomi yazarı Recep Erçin, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:
“PPK her ne kadar faizi yüzde 50'de tutsa da son dönemde artan sıcak para girişi ve yurt içi yerleşikler tarafında görülen döviz varlıklarındaki çözülme, piyasada genişlemeci etkinin sürdüğünü gösteriyor. Hizmet tarafındaki enflasyonist riskleri de gözeten Kurul, ilave bir faiz artışı yapmamakla birlikte karar sonrası aldığı bir dizi tedbirle genişleyen para tabanını sıkmakta kararlı duruş sergiliyor. Yüksek faiz ortamında oluşan sıcak para akışının riskleri iyi yönetilmediği takdirde, piyasada finans kurumları eliyle genişleme sürdürülebiliyor. Siz bir yandan faiz artırarak TL'yi sıkarken diğer yandan menkul kıymetlere akan döviz, TL'ye çevrilip iç pazarda ters bir etki yaratabiliyor. Bu anlamda Merkez oluşan fazla likiditeyi çekmek için adım attı. Bu yolla ne kadar bir likidite çekileceği ise uzmanlarca hesaplanacaktır.

MESAJ YAZDAN SONRA

“Merkez, özellikle mayıs-ağustos döneminde enflasyondaki seyri izleyecek; bundan sonra faiz konusunda mesaj verecektir diye düşünüyorum. Çünkü baz etkisi ve yaz aylarının tarım tarafında getireceği bollukla enflasyonda kayda değer bir düşüş bekleniyor. Düşüş beklenen oranda olmazsa şayet Kurul, yaz aylarında faiz silahının namlusuna mermi sürebilir.”

UFUKTA GEVŞEME YOK

Seda Yalçınkaya Özer

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer de kararda iç tüketimde yaşanan yavaşlamaya atıfta bulunulduğuna dikkat çekerek “Üçüncü çeyrekten sonra soğumanın daha da öne çıkması beklenebilir. Merkez Bankası sıkı duruşunun korunacağına yönelik ifadesini yumuşatmamış. Gerekli görülmesi halinde ek sıkılaşmaya gidilebileceğine yönelik mesajını yinelemiş. Bu, piyasanın en dikkat ettiği ifadelerden biri. Yakın dönem için bir gevşeme bulunmuyor.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber