Merkez'den para gelmeyince bütçe açık verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Ocak 2021 bütçe verilerine göre, Aralık 2020’de 40.7 milyar TL açık veren bütçe dengesi geçen ay 24.2 milyar TL açık verdi.
Bütçe geçen senenin aynı döneminde ise 21.5 milyar TL fazla vermişti. Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, yaptığı yazılı değerlendirmede, “Normalde nisan ayındaki yıllık yönetim kurulu toplantısından sonra yapılan Merkez Bankası temettü ödemesi, 2019 ve 2020 yıllarında Ocak ayında yapılmıştı. Bu yıl henüz Merkez Bankası kar ödemesi Hazine’ye yapılmadığı için bu yıl gelirlerde azalma etkisi görülmektedir. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’nda belirtildiği üzere, Ocak 2020’de 34.2 milyar TL olan faiz dışı fazla, Ocak 2021’de 2.2 milyar TL faiz dışı açık olmuştur” dedi.
VERGİ GELİRLERİ HIZLI ARTTI
Bütçe gelirleri Ocak 2020 – Ocak 2021 arasında yüzde 26.7 oranında azalarak 89.6 milyar TL olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde yüzde 13 artarak 113.8 milyar TL oldu. Benzer dönemde vergi gelirlerinin, Merkez Bankası kar transferinin olmamasının etkisini bir miktar gidererek yüzde 17.5 arttığına ve 79.2 milyar TL'ye çıktığına işaret eden Enver Erkan, “Faiz hariç bütçe giderleri ise sosyal güvenlik sistemine yapılan ödemeleri de içeren cari transferlerdeki yüzde 21.3'lük artış ile beraber yüzde 4.4 oranında artarak 91.8 milyar TL oldu” bilgilerini paylaştı.
FAİZ YÜKÜ YÜZDE 72 ARTTI
Bütçedeki faiz ödemelerine dikkat çeken Erkan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Bütçe giderleri üzerinde pandemi kaynaklı risklerin devamı nedeniyle artış etkisini izlemeye devam edebiliriz. Bunun yanı sıra, kamu kesimi borçlanma gereğinin artması ve enflasyonla mücadele etmek için faizlerin artırılması etkisiyle beraber faiz ödemeleri tarafında da benzer şekilde yukarı yönlü baskı görebiliriz. Nitekim, ocak ayında da faizlerin enflasyonu kontrol altına alacak şekilde artırılmasıyla faiz ödemeleri harcamaları yüzde 72.2 artarak 21.9 milyar liraya ulaşmıştır. Bütçe gelirlerindeki düşüş, 2019 ve 2020 yıllarında, normalden farklı olarak yapılmış olan Merkez Bankası kar transferinin bu yıl yapılmamış olmasından kaynaklıdır. Merkez Bankası’nın temettü ödemesi normalde nisan ayındaki yönetim kurulu toplantısından sonra paydaşlara yapılmaktadır. Son iki yılın aksine, erken bir kar dağıtımı olmamasıyla bütçe ocak ayında yüzde 26.7 gelir düşüşü etkisiyle açık vermiştir. 2021 yılında enflasyonla mücadelenin bir bacağını mali disiplinin oluşturması gerekirken, bir yandan da pandemi nedeniyle ekonomik desteklerin sürdürülmesi gerekliliğinin bütçeye etkisini izleyeceğiz.”