Merkezi hükümetin yetkileri güçlendiriliyor

Berlin salgınla mücadelede ulusal çapta ve hızlı önlemler alabilmek için merkezi hükümetin yetkilerini güçlendirme ve eyaletlerin yetkilerini sınırlandırma kararı aldı.

Kovid-19 salgınına hazırlıksız yakalanan ve tedbir almakta oldukça geciken Avrupa acil önlemler almaya başladı. Salgının merkezi haline gelen Avrupa’da sağlık sisteminin piyasa kurallarına göre düzenlenmesi sonucu halk büyük sorunların içine düştü. AB’nin lider ülkesi Almanya, federal sistem nedeniyle salgın karşısında ulusal çapta kararlar almakta zorlanınca eyaletlerin yetkilerini kısıtlayarak, merkezi güçlendirme kararı aldı.

Reuters Haber Ajansı şöyle bildirdi: “Korona krizi Avrupa ve bütün dünyaya nefesini tutturdu. Kamusal hayatı felce uğrattı. Başında hafife alınan gerçeği herkes kabullendi. Federal Hükümet yeni yasa ile birlikte insanların hareketlerini kısıtlayabilir, cep telefonlarından virüs bulaşanları tespit edebilir, tıbbi malzeme ve ilaçları merkezi denetim altına alabilir, sağlık elemanlarına göreve gel talimatı verebilir.”

EYALETLERİN YETKİLERİ SINIRLANDIRILACAK

Almanya’nın en ciddi gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)’dan Christian Geinitz şunu yazdı: “Federal Hükümet koronavirüse karşı mücadelede eyaletleri devre dışı bırakmak istiyor. Salgın hastalıklarla mücadele yasaları öyle değiştirilecek ki, bütün ipler Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın elinde olacak. Ayrıca doktorlara cep telefonlarıyla her an ulaşalabilir ve zorunlu olarak çağrılabilirler.”

Federal Hükümet korona krizinde hızlı davranabilmek için bulaşıcı hastalıklarla ilgili yasaları kökten değiştirmek istiyor. FAZ’ın yazdığına göre Federal Hükümet gerektiğinde bütün eyaletlere etkin müdahale etmek ve hatta bazı yetkilerini almak istiyor.

Hazırlanan yasa tasarısına göre Federal Hükümet sınırlardan insan geçişine müdahale edebilecek, virüsten etkilenmiş olanları cep telefonundan takip edebilecek, ilaç ve koruyucu gereksinimlerini merkezi olarak yönetebilecek ve sağlık çalışanlarını zoraki olarak göreve çağırabilecek.

EYALET KARARLARI ÇAKIŞIYORDU

Yürürlükteki eyalet yasalarına göre, Bayern evden çıkmayı kısıtlarken, Berlin ise karışmıyor. Eğitimde de görüldüğü gibi her eyalet bildiğini okuyor. Böyle bir durumda federal sistem bir fren olarak görülüyor ve merkezi hükümetin daha çok yetki alması isteniyor.

Almanya Redaksiyon Ağı (RND)’nın elinde de bulunan yasa değişikliği tasarısına göre Federal Hükümetin bu tür durumlarda derhal müdahale etme yetkisi olacak. Eyaletleri beklemeyecek.

Yasa tasarısı değişiklik gerekçesi şöyle açıklanıyor:

“Ülkenin sağlık sisteminin bozulmasını önlemek için Federal Hükümet en kısa ve hızlı yoldan gerekli tedbirleri alabilmelidir. Federal Hükümet bir epidemik durum karşısında ulusal çapta adım atmaya yetkilidir.”

Federal Sağlık Bakanı Spahn da “Eyaletler ve Federal Hükümet'in ele ele çalışması gerekiyor, profesyonel bir işbirliği yapıyoruz” diye tasarıya açıklık getiriyor.

Sokağa çıkma yasağı gibi ayrıntıların nasıl düzenleneceği dün Federal Hükümet ve eyaletler arasında görüşüldü. Şimdiye kadar yürürlükteki yasaya rağmen okullar ve çocuk yuvalarına ara verildi. Bugün de yeni sağlık yasasının kabul edilerek yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Sonraki Haber