Mermerde rekabet gücümüzü kaybetmeyelim! Dünya rezervinin yüzde 30’u Türkiye’de
Mermer ihracatçıları, artan maliyetler ve kur farkı nedeniyle dünya pazarında rekabet gücünü kaybetmekten endişeli.
Türkiye, dünya mermer rezervinin yüzde 30'unu barındırıyor. Topraklarımızdan 650 farklı renk ve desende mermer çıkarılıyor. Ancak enflasyon, kur farkı ve dizginlenemeyen maliyetler yüzünden sektör, bu artıların karşılığını alamıyor. Mermer ihracatçıları, yurt dışı pazarlarında rekabet gücünü kaybetmekten endişe ediyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman “Mermerden para kazanabilmek için mermerden güçlü olacaksın. Makine gücünün olması gerekiyor. Teknolojik gücünün olması gerekiyor." dedi. Batı Akdeniz ihracatçılarına göre üretim hacmine rağmen 2024'te ihracat, beklentinin altında kaldı. Bölgede yüzde 3 artış gösterdi. Küçükyaman, hedeflerinin daha çok artışlar yapmak olduğunu belirtti.
KUR VE ENFLASYON SORUNU
Maliyetler, kur farkı ve enflasyonun ihracatçıyı zora soktuğunu belirten Küçükyaman şöyle konuştu: “Özellikle mermer sektöründe vergi yüklerimiz çok arttı. Rakamsal olarak her bir üretimdeki maliyetleri değerlendirdiğimiz zaman bir kaç kat armış vaziyette. Biz bunu ürünlerimize yansıtamıyoruz. Birim fiyatlara yansıtamıyoruz. Sektör temsilcilerine göre bu etkenler Türkiye'nin dünya pazarındaki rekabet gücünü sarsıyor. Dünyadaki enflasyon oranı ve mamüllerdeki artış oranları, Türkiyede’ki gibi değil. Bu noktada yurt dışı pazarlarında da rekabet etmede çok zorlanıyoruz. Bir çok firma maalesef şu anda Türkiye pazarının önüne geçmiş durumda. Bazı projelerde de Türkiye dışında bazı ülkelerin taşları kullanılmaya başladı.”
İhracatçıların 2025'te kur ve enflasyon sorununun çözülmesini beklediğini belirten Küçükyaman, “Biz bıkmadan, usanmadan taştan ekmeğimizi çıkarmaya devam edeceğiz. 2025 yılında maliyetlerin altında daha fazla sıkıntı yaşamadan belli noktada kurun makul noktada yukarı çıkmasıyla rekabet şansımızı tekrar kazanma noktasında bir umudumuz var.” dedi.