MESAM’dan tartışmalı ödül

MESAM, bu yıl ödül törenini Gazzeli çocuklara adadı. Ancak törende 'Heijan' ve 'Muti' gibi şarkılarıyla uyuşturucuya teşvik eden rapçilere ödül verilmesi tepkilere neden oldu. 'Heijan' adıyla bilinen Doğan Tarda, uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alınmıştı

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), 38. kuruluş yılını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen “MESAM 3. Geleneksel Ödül Töreni” ile kutladı. Bu yılki törenin ana teması "Gazzeli çocuklar" oldu. Ödül törenine Heijan ve Muti gibi uyuşturucu ve suça teşvik eden rapçilerin yer alması eleştirilere neden oldu.

Törene Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan gibi isimlerin yanı sıra sanat dünyasından Orhan Gencebay, Feridun Hürel, Mahzuni Şerif, Norm Ender ve daha birçok sanatçı katıldı.

Gece, anlamlı mesajlarla dolu şiir dinletileri, film gösterimleri ve ödül takdimleriyle dikkat çekti. Açılışta, Yusuf Hayaloğlu, Selahattin Sarıkaya, Fahriye Güney gibi usta isimlere ait şiirlerin dinletisi, kısa film formatında izleyicilere sunuldu.

Metnini, müziğini ve kurgusunu sanatçı Ekrem Ataer’in, yönetmenliğini ise Mehmet Solak’ın üstlendiği Gazzeli Çocuklar mini belgeselinin gösterimi de yapıldı. Gazze’deki çocukların yaşadığı zorluğu ve trajediyi güçlü bir anlatımla ekrana taşıyan mini belgesel, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Belgesel uzun süre alkışlandı.

‘DÜNYA VAHŞETE SESSİZ KALDI’

MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül, törendeki konuşmasında, ödül törenlerinin asıl amacının fikri mülkiyet bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak ve başarıyı ödüllendirmek olduğunu ifade etti. Ergül şunları kaydetti:

“Bu yılki temamız 'Gazzeli çocuklar.' Peki, savaşlarda ölenler sadece çocuklar mı? Hayır ama en çok etkilenen onlar. Yaşayanlar için de şanslı diyemiyoruz; zira onlar İsrail tarafından soykırıma uğrarken, yaşasalar bile bu travmayı hayatları boyunca atlatamayacaklar. Orası bizim gönül coğrafyamız. Ortak kültürden, inançtan geliyoruz. O yüzden Gazzeli çocuklar koyduk adını. Şimdi ayrı ülkelerde olabiliriz ama Gazze’nin acısı bizim de acımızdır.” dedi.

Ergül, 2024 yılında Filistin’de Gazze diye bir yerin neredeyse kalmadığını belirterek, "Artık tarih, Gazze’de yaşanan soykırımı kaydetti. Kendini medeni olarak tanımlayan dünya, bu vahşeti izledi ve sessiz kaldı.”

‘FİLİSTİN HALKINI YALNIZ BIRAKMAYIN’

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa da konuşmasında, Filistinli çocukların yaşadığı acılara dikkat çekerek, “Gazze’nin çocuklarının gecenin konusu olması biz Filistinliler için çok büyük bir anlam taşıyor. Derler ki kendi acını hissedersen sen bir canlısın ama başkalarının acılarını hissedersen gerçek bir insansın. Sizler Filistinli çocukların çektiği acıları göstermek ve üzerine ışık tutmakla büyük bir insanlık örneği sergilediniz.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Mustafa, savaş nedeniyle iki yıldır 800 bin öğrencinin okula gidemediğini ve Filistin halkının cehalete sürüklenmek istendiğini belirtti. Türk halkına ve sanatçılarına teşekkür eden Mustafa, “Sadece bu süreçte değil, ezelden beri Filistin halkının yanında duran kardeş Türk halkına, parlamentoya ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederiz.” dedi.

Mustafa, tüm İslam alemine ve dünya halklarına çağrıda bulunarak, Filistin halkını yalnız bırakmamalarını istedi.

‘SANATÇIYI YAŞAT Kİ SANAT YAŞASIN’

Geceye katılan ve ödül alan sanatçılardan Orhan Gencebay, telif haklarının sanatçılar için taşıdığı önemi vurguladı.

Gencebay, “Sanatçıyı yaşat ki sanat yaşasın. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Böyle bir şey bu. Bu kadar önemli, şüphesiz.” diyerek sanatçı haklarının korunmasının kültürel miras için hayati bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Gazze’de yaşanan olayların insanlık dışı olduğunu belirten Gencebay, “Bunlar kesinlikle bitecek. Haklı olan, doğru olan, iyi olan galip gelecek. Biz ülke olarak son derece sahip çıkıyoruz ve çıkacağız. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız.” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Törende 38. Yıl Onur Ödülü, MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül tarafından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’a takdim edildi.

Ödül için teşekkür eden Alpaslan, MESAM’ın 38. yılını kutladı ve “Gazze’de insanlığın gözü önünde yaşanan vahşeti ve zulmü sanatçı duyarlılığıyla gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim.” dedi. MESAM 35. yıl ödülleri ise Ahmet Selçuk İlkan, Selami Şahin, İzzet Altınmeşe, Özkan Uğur, Tülay Arıcı gibi sanatçılara takdim edildi. Norm Ender, ödül töreninin ardından “Parla” adlı marşı seslendirdi.

SUÇA VE MADDE KULLANIMINA TEŞVİK

Ödül töreninde yer alan bazı isimler eleştirilere neden oldu. Asıl ismi Mücahit Doğan olan Muti, özellikle rapçi ‘Heijan’ ile çıkardığı şarkısıyla gündem olmuştu. İkili daha sonra bazı olaylara dahil oldukları iddiası ile gündeme gelmişti.

MESAM’ın düzenlediği ödül törenine Heijan ve Muti katıldı. Muti, ilk kez Heijan ile birlikte seslendirdiği Yansın Geceler ve Abin Dızo Bremın adlı parçalarla tanınmıştı.

Bu şarkılar, 2017 yılında en çok dinlenen eserler arasında yer aldı. Heijan adıyla bilinen Doğan Tarda, 1 Aralık 2017 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Narkotik Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele birimleri tarafından başlatılan bir uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alınmıştı.

Rap müzikte artık sözlerin ana unsuru küfür, uyuşturucu, seks, mafya özentiliği oldu. Batılı rapçilerden alınan 'gangster' kimliği, Rap’teki sistem eleştirisinin yerine geçmeye başladı. Rap parçaları çocuklar arasında da çok yaygın. Suça teşvik ve madde kullanımı konusunda süreç işlese de bu konuda toplumsal bilinç eksikliği göze çarpıyor.

İŞTE YAYINLANAN BİR PARÇA

Rapçi Heijan’ın 2014 yılında yayınladığı parça da geçen şu sözler durumu gözler önüne seriyor:

“Ver malı, baba, ben harmanım/ Cepte kene yok, bi' yolunu bulmalı/ Torbacı veresiye tutmalı, yapmalı/ Bu gece kafam bu zirveyi bulmalı/Hadi semte gidek, baba, piyasa yapak/ Bi' iki duman alıp hapı patlatak/Sonra çat diye, homie, biraz hızlanak/Sonra tufaya çıkıp kapı zorlayak/Kır kilidi, içeri, aha paralar.”

Sonraki Haber