Meslek liseliler staj koşullarında iyileştirme bekliyor

TGB Genel Başkan Yardımcısı Ekinci, liselilerin staj sürecinde çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi. Öğrencinin ve iş yerinin denetimlerinde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Ekinci, emeklilik için sigorta primlerinin stajla başlaması gerektiğini söyledi

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Liseliden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Raşit Ekinci, katıldığı televizyon kanalında meslek liselilerin eğitim ve staj sorunlarına dikkat çekti. Ekinci, meslek liselerinin “puanı düşük olanın gittiği okul” olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ekinci, liselilerin staj sürecinde yaşadığı sorunları sıraladı ve planlı politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

‘KOŞULLAR SAĞLIKLI OLMADIĞINDA MESLEĞİNDEN SOĞUYOR’

Meslek liselerinin Türkiye'nin genç işgücünün nitelik kazandığı, ara eleman ve tekniker ihtiyaçlarını karşıladığının altını çizen Ekinci, “Fakat ezberci eğitim ve sınav sistemi liseli arkadaşlarımızı üniversiteye girmek için bir yarışa sokuyor. Sözel, sayısal dayatması arkadaşlarımızın yeteneklerini keşfetmesini engelliyor." diye konuştu.

Meslek liselerindeki staj sorunlarını gündeme getiren Ekinci şunları kaydetti:

"Meslek liseli arkadaşlarımızın birçok alanda staj yaptığını görüyoruz. Fakat hem öğrencinin hem de iş yerinin yeterince denetlenmediği bir durum var. Bu da hem staj gören arkadaşlarımızın çalışma saatlerinin uzaması, kendi alanı dışında işleri yapması, çeşitli iş kazaları gibi çok önemli problemler yaşamasına neden oluyor. Bununla ilgili önlemler alınması, uygulamalı eğitimin okullarda verilmesi, sonrasında istihdam alanlarında planlı bir şekilde staj yapması gerekmektedir. Staj çalışma koşulları sağlıklı olmadığında liseli kendi mesleğinden soğuyor, hayalindeki işi yapmak istemiyor.

‘PRİMİN BAŞLAMAMASI BÜYÜK HATA’

“Bu denetim mekanizması ile birlikte çırakların ve stajyerlerin sosyal güvenlik haklarında düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Pratikte o işte çalışan, işçi olan bir stajyerin sigorta priminin başlamaması çok büyük bir hatadır. Bu hem meslek liselinin kendi mesleğini severek yapmasını, hem de meslek liselerine özendirme konusunda önemli bir engel teşkil ediyor. Ayrıca Türkiye'nin üretim ve istihdam politikaları ile eğitim politikaları uyumlu olması, staj yapan, mesleğini yapmak isteyen öğrencilerin nitelikli eğitimi aldıktan sonra iş garantisinin olduğu Türkiye'yi kurmamız gerekiyor.  Bununla ilgili gerekli düzenlemeler acilen yapılmalı ve bu sorun çözülmelidir."

‘GENÇLER ÇALIŞMAK İSTİYOR’

Özellikle genç işsizliğin arttığı bu son dönemde, gençlerin Türkiye için çalışmaktan geri durmayacağını belirten Ekinci, “Biz ülkemiz için üretmek, Türkiye'nin yarınlarını inşa etmek istiyoruz. Türk gençliğinin imkan verildiğinde ülkesi için yapamayacağı iş yok. Liselilerde de bu iradeyi görüyoruz.” dedi.

Meslek liseleri ile üretimin bir parçası olan liseliler için “Bütün bu sorunları değiştirme iradesi koyan liseliler Türkiye'nin her yerinde Türkiye Liseliler Birliği ile mücadeleye atılıyor. Türkiye'nin girdiği devrimci sürecin en önemli parçası bizleriz ve Türkiye'nin geleceğinde biz varız.” değerlendirmesinde bulundu.

300 YILLIK BASKI TEKNİĞİNİ YENİDEN CANLANDIRIYORLAR

Bolu'da meslek lisesi öğrencileri, Göynük ilçesine özgü yaklaşık 300 yıllık baskı tekniğinde kullanılan kalıpları okulun atölyesinde aslına uygun tasarlayarak unutulmaya yüz tutan geleneğe hayat verdi.

İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin gözetiminde Göynük Belediyesinin desteğiyle adını tekniği ortaya çıkaran aileden alan "Kabalar basması" geleneğini yaşatmak için harekete geçti.

Öğrenciler okulun atölyesinde, ilçede yaşayan Kabalar ailesinin evlerinde atalarından kalma baskı kalıplarına bakarak aslına uygun tasarım gerçekleştirdi.

Ihlamur ağacından yapılan kalıplarla kök boya kullanılarak kumaşlara yapılacak baskılarla geleneğin geleceğe taşınması hedefleniyor.

Okul müdür yardımcısı Emine Karaoğlan, geçmişi uzun yıllara dayanan bir geleneği yaşatmak için çalışma başlattıklarını dile getirerek, şöyle dedi:

"Amaç bu kültürün kaybolmaması. 'Kabalar basması' adıyla anılan bu aile yadigarı baskıların yeniden kurslarla yeni nesillere aktarılmasını sağlamak. Biz de bu konuda çalışmalarımızla üretimimizle destek oluyoruz. Kültürü korumak adına önemli bir çalışma."

MEHMET EMİN GÜRBÜZ/ELİF SARIHAN - AA

Sonraki Haber