Metabolizmayı mahvediyor! Yemek yedikten sonra kaçınmanız gereken 7 hata

Yemek yedikten sonra kaçınmamız gereken hatalar, metabolizmamızı yavaşlatıp kilo verme sürecimizi olumsuz etkiliyor. Peki bu hatalar nedir? Sizin için yemek yedikten sonra kesinlikle yapılmaması gereken 7 hatayı derledik.

Doyurucu bir yemeğin tadını çıkarırken, yemek sonrası yanlış alışkanlıklarımızın midemizin ve metabolizmamızın kaldıramayacağı kadar zararlı olduğunu fark edemiyoruz. Sağlıklı bir yemek yiyor olsanız bile, yemek sonrası rutininiz yine de metabolizmanızı olumsuz etkileyip yavaşlatabilir. Sindirim sisteminiz genel sağlığınızda çok önemli bir rol oynar ve yemekten sonra nasıl davrandığınız bu yüzden önemlidir. Sağlıklı beslenmenize rağmen neden kilo veremediğinizi merak ediyorsanız, NDTV'den derlediğimiz aşağıdaki hataları yapıyor olabilirsiniz.

İŞTE YEMEKLERDEN SONRA KAÇINMANIZ GEREKEN 7 HATA

1- AĞIR JİMNASTİK VE EGZERSİZ

Yemekten hemen sonra egzersiz yapmak iyi bir fikir değildir. Beslenme Uzmanı Anju Sood şöyle açıklıyor: "Vücudunuz sindirim sırasında çok fazla enerji harcıyor ve yoğun fiziksel aktivite kanı midenizden uzaklaştırarak sindirim sürecini engelleyebilir." Yorucu egzersizlere başlamadan önce vücudunuza yiyecekleri sindirmesi için zaman vermek çok önemlidir. Yavaş bir yürüyüş, kendinizi aşırı yormadan sindirime yardımcı olmak için daha iyi bir seçenektir.

2. SİGARA İÇMEK

Yemekten hemen sonra sigara içmek sağlığa zararlıdır. Beslenme Uzmanı Anju Sood, "Sigaradaki nikotin kanınızdaki oksijene bağlanıyor ve sindirim sırasında daha hızlı emiliyor. Bu yalnızca akciğer sağlığınızı etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda doğal sindirim sürecini de bozuyor." Sigara alışkanlığından kurtulmak için bir neden arıyorsanız, işte o sebep bu.

3. ÇAY İÇMEK

Yemekten hemen sonra bir çay bardağı rahatlatıcı çay içmek en sevdiğimiz alışkanlıklarımızdan biridir. Çay, özellikle siyah çay, vücudun demir emme kapasitesine müdahale eden tanenler içerir. Bu, özellikle demir açısından zenginse, yemeğinizden besin emiliminin azalmasına yol açabilir. Bunu önlemek için, çayınızı yudumlamadan önce yemekten sonra en az 30 dakika beklemeniz tavsiye edilir.

4- DUŞ ALMAK

Doyurucu bir yemeğin ardından rahatlatıcı bir banyo yapmak cazip gelebilir. Ancak banyo yaptığınızda midenizin etrafındaki kan, vücudunuzun diğer bölgelerine akma eğiliminde olur ve sindirim sürecini yavaşlatır. Yemeğinizi sindirmeden ya öncesinde ya da çok sonrasında banyo yapmak daha iyidir.

5. UYUMAK

Özellikle öğleden sonraları, ağır bir yemekten sonra uykunuzun gelmesi doğaldır. Uyuduğunuzda vücudunuzun tükettiğiniz gıdaları işlemek için yoğun şekilde çalışmaya devam ettiğini bilmelisiniz. Bu, hazımsızlığa yol açabilir ve potansiyel olarak zamanla kilo alımına katkıda bulunabilir.

6- HEMEN MEYVE TÜKETMEK

Meyveler yadsınamaz şekilde sağlıklıdır ancak diğer gıdalara göre sindirimi için farklı enzimlere ihtiyaç duyarlar. Meyveleri yemekten hemen sonra tüketirseniz lifleri gerektiği gibi sindirilmeyebilir. Verimli sindirimi sağlamak ve meyvelerin besinsel faydalarını en üst düzeye çıkarmak için, bunları öğünler arasında ayrı bir atıştırmalık olarak veya ana yemekten en az 30 dakika önce yemeyi tercih edin.

7. SUÇLULUK HİSSETMEK

Son olarak, yemek seçimleriniz konusunda kendinizi suçlu hissetmekten kaçının. Yediğiniz şeyler yüzünden kendinizi hırpalamak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için sağlıksız olan bir yoksunluk ve aşırı yeme döngüsüne yol açabilir. Bunun yerine dengeli yiyecek seçimleri yapmaya ve ölçülü olmaya odaklanın.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber