Metin İyidil kararının gerekçesi açıklandı

Aydınlık’ın ulaştığı gerekçeli kararda İyidil’in, darbe teşebbüsüne doğrudan icra hareketleri ile katılmasa da kalkışmanın engellenmesi şeklinde gerçekleştirilmesi beklenen sorumluluğunu yerine getirmediği bildirildi

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin görülen davada eski Korgeneral Metin İyidil’e verilen cezanın gerekçesi açıklandı. Gerekçede, sanığın darbe teşebbüsüne doğrudan icra hareketleri ile katılmasa da kalkışmanın engellenmesi şeklinde gerçekleştirilmesi beklenen sorumluluğunu yerine getirmediği kaydedildi.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan eski korgeneral Metin İyidil, EDOK Kurmay Başkanı olan eski tümgeneral Hamza Koçyiğit ve EDOK Okullar Komutanı olan eski korgeneral Abdullah Barutcu’nun yargılandığı davada hüküm 2 Şubat 2021’de açıklanmıştı. Yargıtay’ın bozma kararının ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada eski korgeneraller Metin İyidil ve Abdullah Barutcu ile eski tümgeneral Hamza Koçyiğit, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Verilen kararın gerekçesi de geçtiğimiz haftalarda açıklandı.

‘ANKARA BÜYÜK BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA KALDI’

Aydınlık’ın ulaştığı gerekçeli kararda, Metin İyidil’in 15 Temmuz’da görüştüğü Zırhlı Birlikler Komutanı Tümgeneral Erdoğan Akyol’dan bir kalkışma ihtimali bulunduğunu öğrenmesi üzerine girişiminin başlangıcında önce onu aradığı kaydedilerek, “Sanığın, Ankara’nın kontrolünün sağlanmasında ve girişimin seyrinde hayati öneme sahip birliğin darbecilerin eline geçtiğini öğrendiği halde sivil yönetici ve kurumlarla temas kurarak birliğini kurtarmak ve darbe girişiminde kullanılmasını engellemek yerine tereddüt geçirerek Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri Karargahlarını aradığı, darbe girişiminin akamete uğrayacağını değerlendirdiği ana kadar darbe karşıtı emirler vermediği, aynı şekilde darbe girişimine karşı faaliyette bulunabileceği EDOK Karargahına gitmediği ve karargahla temas kurmadığı, bu eylemleri sonucu Ankara'nın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı” ifade edildi.

‘SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ’

Bununla birlikte Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine alındığı anlaşılan sanığa darbecilerce eylem kurgusu içerisinde yer verilmediği kaydedilen gerekçede, sanığın ilerleyen saatlerden itibaren darbe karşıtı tutum içine girdiği ancak etkin ve fiili bir karşı duruş ve faaliyet içinde olmadığı bildirildi. Gerekçede, darbe teşebbüsüne doğrudan icra hareketleri ile katılmasa da, sanığın gerek vereceği emirlerle gerekse fiilen icraya koymak suretiyle, anayasal düzene karşı gerçekleşen kalkışmanın engellenmesi şeklinde gerçekleştirilmesi beklenen sorumluluğunu yerine getirmediği ifade edildi.

Sonraki Haber