Mevsimsel depresyona önlem alın

Sinirbilim uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan, sonbaharda havaların kapamasıyla görülen depresyon tipinin benzerinin yaz aylarındaki sıcak artışıyla da yaşanabileceğini söyledi.

Canan, AA muhabirine, beynin çalışmasındaki ritmin güneş ışığına bağlı olduğuna dikkati çekti.

Güneş battıktan sonra salgılanmaya başlanan melatonin hormonunun kişiyi uykuya hazırladığını dile getiren Canan, bu hormonun sabahın erken saatlerinde azalmasıyla başka sistemlerin devreye girdiğini, gün ışığı almaya başlayan vücudun ise yenilenmeye başladığını kaydetti. İklim döngüsündeki değişikliklerden hormonların etkilendiğini ve vücuttaki bütün sistemin değiştiğini anlattı.

YÜRÜYÜŞ YAPIN

Canan, her türlü depresyonla mücadele için yapılabileceklere ilişkin şunları kaydetti:

"Mesela günlük yarım saat yürüyüş yapmak birçok insanın depresyon skorlarını ölçülebilir derecede düşürüyor. Fiziksel hareket azaldıkça zihinsel atalet de artıyor ve yavaş yavaş zihin sorun çıkarmaya başlıyor. Bizim bedenimiz hareket etmeye ayarlı olduğu için en basit egzersiz istikrarlı olduğu takdirde bedendeki ve zihindeki birçok sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Bir diğer taraftan aşırı kalori alımını azaltmak gerekiyor. Sağlıklı yağlar ve dengeli karbonhidrat tüketimiyle ortalama iki haftada dikkatimizin, enerjimizin, ruh halimizin, bedensel performansımızın çokça arttığını hemen görebiliriz. Depresyon genel olarak, beslenmeyle oldukça ilişkilendirilebilir bir durum, çoğu zaman diyet değiştirildiğinde semptomların azaldığını gözlemliyoruz. Yeni bir ülkeye gittiğiniz zaman, yeni birileriyle tanıştığınız zaman, uyanıyorsunuz ve depresyon isteği, depresyon işaretleri yavaş yavaş azalmaya başlıyor."

"Beyin uyuyunca değil, uyuşunca depresyon başlar." diyen Canan, uyku süresinin de depresyonda etkili olduğunu kaydetti.

Sonraki Haber