‘Mevzuat kamucu çerçevede yeniden düzenlenmeli’

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, ölümlü iş kazalarının arttığına dikkat çekerek mevzuatın kamucu bir çerçevede yeniden düzenlenmesi gerektiğine dair açıklamada bulundu.

2021 yılında 2 bin 170, 2022 yılının ilk 4 ayında 479 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini tespit eden İSİG Meclisi raporlarını hatırlatan Yener, “Her gün en az 6 emekçinin işyerlerinde hayatlarını kaybetmesi vahim bir durumdur.” dedi.

Yener, “Ölümlerin göz göre göre geldiğini söylemek mümkün. Çünkü “iş kazaları” ve iş cinayetleri insana değer verilmemesinden, önlem alınmamasından, işyerlerinin denetlenmemesinden, işyerlerine-işverenlere yaptırım uygulanmamasından, mühendisliğin yok sayılmasından ve üretim ve hizmetlerin örgütlenişindeki yanlışlardan ve işçi sağlığı-iş güvenliği (İSİG) hizmetlerinin kamusal anlayışın yok sayılarak piyasalaştırılmasından kaynaklanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yener, Türkiye’de İSİG’e ilişkin olarak kurulan sistem ve hizmetlerin piyasalaştırıldığını savunarak “Aradan geçen yıllar (6331 sayılı İş Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun kabulünden sonraki 10 yılda) bir kez daha gösterdi ki işverenlerin önlem alma, devletin mevzuat yapma ve işyerlerini denetleme yükümlülüklerinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi, kamucu bir  anlayışın benimsenmesi, sendikalar ile meslek örgütlerini, mühendislik ve tıp bilimlerini yok saymaması ile mümkün olabilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Meslek Odaları ve Sendikaların işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında karar alma, uygulama ve denetim mekanizmalarında etkin rol alacağı bir enstitüye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yener “Eğitim ve denetim kamusal bir görev ve sorumluluktur. Mevzuat (yasa, yönetmelik, Enstitü vb. tüm hususlar) kamucu bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir.

MMO bu süreçte her türlü desteği vermeye talip ve görev almaya hazırdır.” dedi.

Sonraki Haber