Mext Bil-İşim Eğitim Ve İstihdam Programı: Bilişimde doğrudan istihdama açılan proje

Projeyi tüm Türkiye’ye yayacak şekilde planladıklarını bildiren Bakan Bilgin “Bu projenin özelliği doğrudan istihdam yaratmasıdır. İstihdam garantili bir projedir.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı'yla doğrudan istihdama açılan üretim sürecine katılım işlevini yerine getiren bir projeyi başlattıklarını belirterek, "Bunun diğer bir özelliği de eğitimli gençlerin, bilhassa bilişim sektörüyle ilgili projede işin içine katılmasıdır. Bugün burada 300 genç istihdam garantili üretim sürecine katılıyor." dedi.

Yatırım, istihdam, üretim, büyüme zincirlemesini ele alırken, burada esas yatırım yapılması gereken alanlardan birinin de insan olduğuna dikkati çeken Bilgin, insanın aklıyla bilgisiyle bilinciyle ve bunların pratiğe aktarılmasıyla üretimin gerçekleştiğini, bunun reel değer ve ihracata dönüştüğünü anlatarak, ülkeye katma değer yapan üretimin ihracattaki payı artırıldığı zaman Türkiye'nin önünün açılacağını belirtti. Bakan Bilgin, ekonomideki konjonktürel sorunların önemine değinerek, bunların kontrol altına alınarak çözüleceğine inandığını, inancının esas kaynağının üretim gücünün artarak devam etmesi olduğunu dile getirdi.

‘TÜRKİYE’YE YAYILACAK’

Projeyi MESS'in de desteklediğini ve kendilerinin de bu konuda başka bir projeleri olduğunu söylediklerini aktaran Bilgin, bu konuyu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'la paylaştığını ve önce sanayinin geliştiği 10 il başta olmak üzere bütün Türkiye'ye yayacak şekilde projeyi planladıklarını söyledi.

İkinci proje olan MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı'nın doğrudan doğruya bilişim elemanı yetiştirmeye odaklandığını belirten Bakan Bilgin, şöyle devam etti:

"Bu, bize yeni bir istihdam imkanı sağlıyor. Kamuda çok sayıda çeşitli kuruluşların düzenlediği kurslar, seminerler, eğitim programları var. Bunlar da faydalıdır. İnsanlar uzun vadede bu eğitimlerden elde ettikleri bilgiyle kendilerine yeni istihdam kapıları açabilirler. Ama bu projenin bütün bunlardan farklı bir tarafı var. Siz bir kurs, eğitim aldıktan sonra bir diploma alıp belli nitelikler kazanarak iş aramayacaksınız. Bu projenin özelliği doğrudan istihdam yaratmasıdır. İstihdam garantili bir projedir."

‘2 YIL İŞ GARANTİLİ İKİ İSTİHDAM PROJESİ’

Bakan Bilgin, istihdamın iki modeli olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birisi, işbaşı eğitim programı çerçevesinde kuruluşların bizden istedikleri elemanları alıp eğitmeleri. Bizim bunu 3 ay veya 6 ay desteklememiz şeklinde süren bir proje. Buna yeni şeyler kattık, şartlar getirdik. Bunu istihdam garantili haline getirdik. Yani bizden 3 ay eğitim alıyorsa üçle çarpacak, 9 ay da kendisi çalıştıracak. 6 ay alıyorsa yine üçle çarpacak 18 ay çalıştıracak. Dolayısıyla 2 yıl iş garantili iki istihdam projesi. Bir diğeri de bugün burada da uygulamaya soktuğumuz proje. Sadece eğitim değil, başından itibaren üretim süreci içerisinde eğitim. Yani projenin başından itibaren istihdam garantili hale gelmesi. Birindeki fark eğitim, eğitimden sonra istihdam. Diğerinde eğitimle beraber istihdam garantili hale gelen bir proje. Bu projeyle biz doğrudan istihdama açılan bir üretim sürecine katılım işlevini yerine getiren bir projeyi başlatmış oluyoruz. Bunun diğer bir özelliği de eğitimli gençlerin, bilhassa bilişim sektörüyle ilgili projede işin içine katılmasıdır. Bugün burada 300 genç istihdam garantili üretim sürecine katılıyor."

Konuşmanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı" iş birliği protokolünü imzaladı.

İHTİYAÇ DUYULAN 3 ROLDE YETKİNLİK

MEXT BİL-İşim Eğitim ve İstihdam Programı, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirildi. Boğaziçi Üniversitesi'nin sertifikasyonu ile sunulan programda; Amazon Web Services, Cisco, Microsoft ve IBM gibi dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının programa özel hazırlanan eğitim modülleri yer alıyor. Proje ile gençlerin, daha kariyerlerinin başında, yeni çağın yetkinliklerini kazanması ve onların gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor. Program kapsamında gençler, 3 ay boyunca yoğun tempoda ve rollere göre özelleşmiş fiziksel ve çevrimiçi eğitimler alacaklar. Ayrıca sanayide uygulamalı projelerde yer alarak öğrendiklerini sahada pekiştirme imkanı bulacaklar. Program, sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu tam donanımlı web geliştirici, siber güvenlik uzmanı, ağ ve sistem uzmanı olarak 3 temel rolde yetkinlik kazandırmaya odaklanıyor.

3600 İÇİN TARİH VERDİ

Çalışanların ücretleri ve emeklilerin maaşlarıyla ilgili yapılacak düzenlemelere de değinen Bilgin, çalışanların sorunlarını çözmek zorunda olan bir görevde bulunduklarını, çalışanı, işçiyi, emekliyi korumak mecburiyetinde olduklarını yineledi. Bakan Bilgin, şunları kaydetti:

"Ücretlilerimizin enflasyon karşısındaki kayıplarını giderecek çalışmalar bizim hep programımızdadır, önümüzdedir. Temmuz'da da yapacağımız düzenlemeler var. Emeklilerin maaşını, kamu çalışanlarının özlük haklarını yani emeklilik dahil olmak üzere haklarını düzenleyen çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Bunlardan birisi 3600. 3600'ü bitirdik, son değerlendirmeleri yapıyoruz. Onu bu ayın sonunda bütün detayıyla kamuoyuna açıklayacağız. Bitmiş çalışmaları bütünüyle açıklıyorum ama önümüzde olan, içinde bulunduğumuz süreçte tamamlayarak adım adım açıklayacağımız diğer çalışmalarımız da var. Emeklilerin, kamu çalışanlarının ücret durumu haziran sonu itibarıyla yani temmuzda enflasyondaki gidişatı da değerlendirerek kamuoyuyla paylaşılacak."

Bilgin, emeklilerle ilgili EYT sorununa da değinerek, "Bütün bunlar hepsi önümüzdedir ve bunların hepsiyle ilgili çalışmamız vardır. Dosya dosya bunları ele alıyoruz. Şunu söylemek durumundayım. Türkiye'nin çalışanlarının her problemi, her sosyal sorunu çözmemiz gereken sorundur. Bunlardan kaçınma vesaire gibi bir şey yoktur. Sadece bir sıralama vardır." dedi.

Sonraki Haber