MGK toplandı! Gündemde 'kırmızı kitap' ve Ayhan Bora Kaplan'da var...
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), iki aylık aranın ardından 16.10'da başladı. Toplantının öncelikli gündemi; Türkiye'nin sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları ve İsrail'in Filistin'deki saldırıları
Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bu yıl üçüncü kez yine yoğun gündemle toplandı. Beştepe'de düzenlenen kritik toplantının ilk başlığı terörle mücadele. Türkiye'nin hedefi, Irak sınırlarındaki güvenlik çemberini bu yaz itibarıyla tamamlamak.
16.10'da başlayan toplantıda, Irak'ın kuzeyindeki terör unsurlarının yok edilmesi için devam eden operasyonların üzerinde duruldu. Ayrıca terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye’nin kuzeyinde işgal ettiği yerlerde yasa dışı seçim düzenleme hazırlığı ve kendini meşrulaştırma çabasına karşı alınacak tedbirler konuşuldu. Kurul üyeleri, FETÖ ve DEAŞ gibi diğer terör örgütleriyle mücadeledeki son durumla ilgili kurula bilgi de sundu.
İSRAİL'İN KATLİAMLARI GÖRÜŞÜLECEK
Milli Güvenlik Kurulu'nda, İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü katliamları da görüşüldü.
Saldırıların durdurulması, insani yardımların kesintisiz ulaştırılması ve İsrail’in gerilimi bölgeye yayma çabalarının önüne geçilmesi için yürütülen diplomasi trafiğiyle ilgili değerlendirme yapıldı.
İspanya, İrlanda ve Norveç'in ardından Filistin Devleti'ni tanıyan ülkelerin sayısının artması adına atılabilecek adımlar ele alındı. Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan ve Türkiye'nin de müdahil olma kararı aldığı soykırım davası hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Kırmızı kitap
MGK toplantısında 5 yılda bir revize edilen ve "devletin gizli anayasası" olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin güncellenmesine ilişkin esasların ele alındı. "Türkiye Yüzyılı" felsefesini ana eksene alacak belgeye, çok kutupluluk, yeni denge arayışları, dünyadaki belirsizlikler ile bölgesel konular yansıyacak. Ayrıca dünyada hızlı değişen dengeler göz önünde bulundurularak, Türkiye'ye yönelik tehdit, risk ve fırsatların değerlendirildiği belgenin iki yılda bir gözden geçirilmesi önerisi sunulacak.